• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Enerji yönetimi, Meclis gündeminde bulunan yasa tasarısıyla 31 Aralık 2015 tarihine ertelenmesi öngörülen `elektrikte bölgesel tarife` uygulamasına ilişkin çarpıcı bir çalışma yaptı. Buna göre, bölgesel tarifeye bu yıl geçilmesi durumunda kayıp-kaçağın rekor düzeyde seyrettiği Güneydoğu başta olmak üzere bazı bölgelerde elektrik fiyatları, astronomik biçimde yükselecek. Kaçağın düşük olduğu bölgelerde 30-35 kuruş olan birim elektrik fiyatı, bazı bölgelerde 80-90 kuruşa kadar çıkacak.
Elektrik Piyasası Yasası`nda 1 Ocak`tan geçerli olmak üzere ulusal tarife uygulamasına son verilmesi ve bölgesel tarifeye geçilmesi öngörülüyor. Enerji yönetimi, yasal zorunluluk gereğince 21 bölge için ayrı ayrı tarife hesaplaması yaptı. Her bölge için `kayıp-kaçak` oranları tek tek çıkarıldı. Bu oranlar, her bir bölge için elektrik fiyat tarifelerine yansıtıldı.

ELEKTRİK 1 TL`DEN DÖNDÜ
Elektrikte kayıp-kaçağın rekor düzeyde seyrettiği Güneydoğu başta olmak üzere, bazı bölgelerde elektrik fiyatları, astronomik biçimde yükseldi. Hesaplamalar, kayıp-kaçağın düşük olduğu batıdaki bazı dağıtım bölgelerinde 30-35 kuruş olan ortalama elektrik fiyatının, batıdan doğuya doğru kaydıkça 80-90 kuruşa kadar yaklaştığını ortaya koydu.

YASAL DÜZENLEME MECLİS`TE
Bu nedenle hükümet, Elektrik Piyasası Yasası`nda öngörülen ‘bölgesel tarife uygulamasını` bir süre erteleme kararı aldı. Bu karar çerçevesinde hazırlanan düzenleme Meclis`e gönderildi. Düzenlemenin yasalaşması durumunda bölgesel tarife uygulaması, 31 Aralık 2015 tarihine kadar ertelenecek.
Yasa tasarısı, henüz Meclis`te görüşülmeye devam ediyor. Enerji yönetimi, bu düzenlemenin en kısa sürede uygulamaya girmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Bu yasayla ulusal tarife uygulaması 2015 yılının sonuna kadar devam edecek. Bu tarihten sonra bölgesel tarifeye geçiş planlanıyor" dedi.
Enerji sektörü uzmanları, kayıp-kaçağın yüksek olduğu illerde bu verilerde belirgin bir iyileşme sağlanmadan bölgesel tarifeye geçilmesinin büyük tartışmalara yol açacağına dikkat çekti. Uzmanlar, halen Türkiye genelinde ortak bir ulusal elektrik tarifesinin uygulandığını anımsatarak, "Bu sistemde, kayıp-kaçak dahil tüm maliyetler ulusal düzeyde dikkate alınıp, hesaplanıyor ve fiyatlara yansıtılıyor" dedi.

İŞTE O MADDE
Elektrik Piyasası Yasası`nda yer alan bölgesel tarifeyle ilgili madde şöyle: "31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek geçiş döneminde, düzenlemeye tâbi tarifeler üzerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicileri, dağıtım bölgeleri arası maliyet farklılıkları nedeniyle var olan fiyat farklılıklarından kısmen veya tamamen koruyacak şekilde tesis edilmiş ve uygulamaya ilişkin hususları tebliğle düzenlenmiş olan fiyat eşitleme mekanizması uygulanır. Tüm kamu ve özel dağıtım şirketleri fiyat eşitleme mekanizması içerisinde yer alır. Geçiş dönemi süresince ulusal tarife uygulamasının gerekleri esas alınır ve ulusal tarifede çapraz sübvansiyon uygulanır. Ulusal tarife Kurumca hazırlanır ve Kurul onayıyla yürürlüğe girer. Kurul onaylı çapraz sübvansiyon ancak Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilebilir."