• DOLAR 32.568
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2429.41
  • ...
Batmanlı Gazetecilerden Ercan Atay`a Destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Geçen yıl Batman`da meydana gelen ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan mayın faciasının ardından PKK yöneticilerinden Murat Karayılan`ın yaptığı açıklamayı yayınlaması nedeniyle Batman 1. Sulh Ceza Mahkemesinde açılan dava sonucunda 1 ay 7 gün hapis cezası alan Batman Gazetesi Yazı işleri Müdürü Ercan Atay`ı Batman Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti yaptıkları basın açıklamasıyla yalnız bırakmadı.


Cemiyet binası önünde saat 11.00`de yapılan basın açıklamasını Batman Mezopotamya Havzası Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Kemal Çelik okudu. Batman Gazetesi Yazı işleri Müdürü ve cemiyet yönetim kurulu üyesi Ercan Atay hakkında verilen cezayı hatırlatan Çelik, cezaya gerekçe olarak gösterilen haberin dünyadaki yayın kuruluşları tarafından çekinmeden yayınlandığını belirtti. Çelik, Günümüz Türkiye`sinde yargı bağımsızlığının tartışıldığı bir dönemde gazeteci arkadaşımız Ercan Atay`a verilen hapis cezasının basın özgürlüğünün ipotek altına alınmak isteminden kaynaklandığını söylemememiz mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı.

Batman yerel basınının hukuksal baskı altına alındığını ve son iki yılda basına yönelik açılan davalarda yüzde 300 artış olduğunu vurgulayan Çelik, " Gazetecilere yönelik bu davaların ard arda açılması basın özgürlüğü adına büyük mücadeleler veren Batman basınına gözdağı vermekten başka bir şey değildir." şeklinde konuştu.

Hani gazeteciler haberden yargılanmıyordu
Cumhurbaşkanı ve başbakanın her fırsatta "Gazeteciler haber yaptıkları için yargılanmıyor. Siyasal faaliyetler içine girdikleri için yargılanıyorlar." dediklerini ancak Batman`da yaşanan olayın tamamen tersi bir uygulama olduğunu kaydeden Kemal Çelik, "Bu cezanın paraya çevrilmesi veya ertelenmesi karar dışında tutulmuştur. 5187 sayılı basın yasasındaki ağır koşullar yetmiyormuş gibi gazeteciler 5237 sayılı TCK`nin 215. Maddesinde yer alan Suçu ve suçluyu övme gibi ilkel ve ilkel olduğu kadar da tartışılan yasalar gerekçe gösterilip demir parmaklıklar ardına atılmaktadır." dedi.

Bölgedeki gazetecilere yönelik baskılar bölge sorunlarına katkı sunmaz
Günümüz Türkiye`sinde düşüncelerinden ötürü gazetecilerin yargılanmasının Türkiye`nin altına imza attığı Kopenhag kriterlerine aykırılık teşkil ettiğini ifade eden Çelik, bölgedeki gazetecilere yönelik baskılar, yargılamalar, tutuklama ve hapis cezalarının 40 yıldır süren bölge sorunlarına katkı sunmayacağı gibi sorunların daha da büyümesine neden olacağını kaydetti. Çelik, "Basına yönelik hukuksal baskıların sona ermesini diliyor verilen hapis cezasından ötürü gazeteci arkadaşımız Sayın Ercan Atay`a geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Ve cemiyet olarak sonuna kadar arkadaşımızın yanında olduğumuzu Batman kamuoyuna buradan deklare ediyoruz." dedi.
Masum Günaydın - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir