• DOLAR 32.576
  • EURO 34.901
  • ALTIN 2434.785
  • ...
HÜDA PAR: Yüksek riskli mahkumlar tahliye edilmelidir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık gündem değerlendirmesinde; yüksek riskli mahkumların tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Yüksek riskli mahkumlar tahliye edilmelidir”

Cezaevlerindeki riskten dolayı birçok ülkenin aldığı tedbirlere dikkat çeken Sağlam, “Pandemik bir felaket ile karşı karşıya kaldığımız şu günlerde, en yoğun sağlık tehdidine maruz kalan kesimlerden biri de hiç kuşkusuz cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerdir. Kapasitesinin iki katından fazla mahkûmu barındıran cezaevlerinin bazı bölümlerinde olması gereken sayının üç katı mahkûm kalmaktadır.

Hijyenik koşulların yetersizliği, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklar, havalandırma imkanlarının kurallarla kısıtlanması ve bununla birlikte kalabalık ortamın enfeksiyon yayılımını hızlandırması sebebiyle salgının en fazla tahribat oluşturabileceği ortamların başında cezaevleri gelmektedir. Birçok ülke bu tehdidi öngörerek af, tahliye ve infaz erteleme yollarına başvurarak özellikle kronik rahatsızlığı bulunan, ileri yaşı sebebiyle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklu kadın mahkumlar başta olmak üzere birçok mahkûmu evlerine göndermiştir.” dedi.

“Yaşı ve kronik rahatsızlığı nedeniyle yüksek risk grubunda bulunanlar cezaevlerinden çıkarılmalı”

Yeni infaz düzenlemesinin "acil yeni durum" doğrultusunda güncellenmesi gerektiğine dikkat çeken Sağlam, “Türkiye’de hızla büyüyen tehlike ve yüksek risk hesaba katılarak; Dosya içeriğine bakılmaksızın, kronik sağlık sorunları ve ileri yaşları nedeniyle daha yüksek risk altında olan mahkumlar ile hamile ve çocuklu kadın mahkumlar için af, infaz erteleme veya tahliye veyahut da özel düzenlemeler yapılarak olağanüstü hallere ilişkin özel infaz tedbirlerine gidilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.

Cezaevinde bulunan hükümlü ve tutukluların canlarının devlet güvencesinde olduğu gerçeğinden hareketle her türlü tedbiri almak, devletin yükümlülüğü olmakla birlikte aynı zamanda zorunlu bir insani vazifedir.

Bu anlamda meclise sunulması beklenen yeni infaz düzenlemesinin ‘acil yeni durum’ doğrultusunda güncellenerek ivedilikle yasalaştırılması, yaşı ve kronik rahatsızlığı nedeniyle yüksek risk grubunda bulunanlarla ilgili herhangi bir istisna getirilmeden cezaevlerinden çıkarılması gerekir.

Cezaevlerindeki yüzbinlerce insanın yaşam hakkının korunması hukukun çok ötesinde hem insani hem vicdani ve hem de İslami bir sorumluluğun gereği olduğunu hatırlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.



Bu haberler de ilginizi çekebilir