• DOLAR 32.584
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2435.971
  • ...
Türk Veteriner Hekimler Birliği'nden Covid- 19 açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugün dünyada tek sağlık konseptinin öneminin her geçen gün arttığı, 'Sağlıklı İnsan İçin Sağlıklı Hayvan' gerekliliği üzerine kurulu 'Tek Sağlık Konsepti' yaklaşımında, çevrenin korunması, hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenliği ve halk sağlığı konuları da önem kazandığı belirtildi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu tarafından yapılan açıklamada "Tek sağlık konsepti çerçevesinde; Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının ortak yönetiminde, veteriner hekimleri ve tıp doktorlarını içerisine alan ve başta hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve halk sağlığını tehdit eden Corona virüs benzeri salgın zoonoz hastalıkların kontrolü ve eradikasyonu olmak üzere, halk sağlığı ve hayvan sağlığı konusunda çalışmalar yapacak ve stratejiler oluşturacak bağımsız bir Zoonotik Hastalıklar Araştırma Enstitüsü ile Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde müstakil bir Veteriner Otoritesi veya Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün kurulması, gelecekte olası halk sağlığı ve hayvan sağlığı konusundaki bir takım risklerin bertaraf edilmesine ciddi katkılar sağlayacaktır." denildi.

"Dünyada ilk kez hayvan hastalıkları ile organize mücadele sığır vebası hastalığı ile başlamıştır"

Sığır vebası virüsünün, yüzyıllar boyunca dünyanın birçok yerinde sığırlarda korkunç kayıplara neden olduğuna değinilen açıklamada:

Hastalık ilk kez 4. yüzyılda tanımlanmış ve 19. yüzyıla kadar Avrupa'dan elimine edilememiştir. Sığır Vebası ile mücadele için 1792 yılında Fransa'nın Lyon şehrinde ilk veteriner fakültesi kurulmuştur. Henüz virüs kavramı bilinmediği yıllarda, Sığır Vebası virüsünü filtreleri geçtiğini ispat eden, virüsü izole eden ve Sığır Vebasına karşı serumu dünyada ilk kez 1897'de üreten bir bilim insanı Veteriner Hekim Adil Mustafa Şehzadebaşı'dır. Sığır Vebası ile mücadelede dünyada olduğu kadar ülkemizde de veteriner hekimlerin rolü oldukça büyüktür. Örneğin; Kurtuluş Savaşı sırasında Sığır Vebasına karşı üretilen serumlar gizlice cepheye gönderilmiş, az sayıdaki veteriner hekiminin üstün gayretleri ile öküzler ve mandalar aşılanmıştır. Bu suretle Sığır Vebası salgını kontrol altına alınmış ve ordunun lojistik gücünü yeniden kazanması sağlanmıştır.

"Aşılamalar ile 3 milyon çocuk her yıl ölümden kurtulmaktadır"

Açıklamada aşı ile alınan tedbirler, gelecekteki çok büyük maddi kayıpların da önüne geçmekte olduğu vurgusu yapılarak, "İnsanlık tarihi boyunca hekimler birçok hastalığın insan ve hayvanlarda oluşturduğu zararları, hijyen tedbirleri gibi biyogüvenlik kurallarından ilaçlar, aşı, serum uygulamaları gibi veya daha karmaşık yöntemler kullanarak kontrol altına almışlardır. Fakat ne yazık ki insanlık bu zamana kadar sadece, 1980 yılında insan, çiçek hastalığını, 2011 yıllında ise Sığır Vebası hastalığını aşı ile eradike edebilmiştir. Orta ve düşük gelirli 94 ülkede aşı yatırımı için harcanan 34 milyar dolar sayesinde, hastalıkların yol açacağı 586 milyar dolar zararını engellenmiş ve ülke ekonomilerine 1,53 trilyon dolar katkı sağlamıştır. Aşılamalar ile 3 milyon çocuk her yıl ölümden kurtulmaktadır.

 

Aşılamalar ile hayvanlarda birçok hastalık kontrol altına alınmış ve kuduz gibi sıcakkanlı memelilerden insanlara geçen öldürücü hastalık vakası azaltılmıştır." ifadeleri yer aldı.

"Veteriner hekimlerin inaktif (ölü) aşı üretim işini en kısa zamanda yapacaklarına inancımız tamdır"

Veteriner hekimlerin, aşı üretimi için gerekli alt yapı ve donanıma sahip olduğunun bilgisine yer verilerek  "Veteriner Hekimler hali hazırda hem hayvan sağlığı için hem de insan sağlığı için 50 farklı aşı ve biyolojik (Viral, bakteriyolojik) madde üreterek ülkemizin hayvan sağlığı ve halk sağlığına çok önemli hizmet etmektedir. Veteriner hekimler ve virolologlar, nitelikli insan kaynağı, aşı ve serum geliştirilmesi konusunda son derece güçlü altyapılara sahiptirler. Bu bağlamda veteriner hekimler SARS-CoV-2 virüsünün izole edilmesinde, inaktif (ölü), rekombinant aşı ve serum üretilmesi için imkân verilmesi durumunda bütün bilgi ve laboratuvar deneyimlerini paylaşmak için göreve hazır beklemektedirler. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, hali hazırda aşı üreten özel sektör ve üniversite iş birliği ile veteriner hekimlerin inaktif (ölü) aşı üretim işini en kısa zamanda yapacaklarına inancımız tamdır. Virüs izolasyonu, karakterizasyonu, inaktif aşı, rekombinant aşı ve serum üretilmesi gibi birçok işlemin ilgili kamu ve kuruluşları tarafından dikkate alınması önem arz etmektedir." denildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir