• DOLAR 32.515
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2437.887
  • ...
BATMAN- Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkan Yardımcısı Salih Yıldız, 5084 sayılı Teşvik Yasasının sonlandırılması halinde bölgede işsizliğin artacağını belirtti.
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz`ın 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla sona erecek olan 5084 sayılı Teşvik Yasasının uzatılmayacağını ifade etmesi üzerine açıklamada bulunan Yıldız, 5084 sayılı Teşvik Yasasının kesinlikle uzatılması gerektiğini vurguladı.
 
Batman`ın yatırım yoksunu bir kent olduğunu ve işsizliğin yoğun olduğu bir bölgede yer aldığını söyleyen Yıldız, devletin geri kalmış kentlere yatırım çekmek için bazı teşvik yasaları oluşturduğunu belirtti.
 
Yıldız, 5084 Sayılı Teşvik Yasasının önce 5 yıllığına çıktığını ve daha sonra 31 Aralık 2012`ye kadar uzatıldığını belirterek "Batman Yatırım yoksunu bir kenttir. Resmi ve gayri resmi işsizliğin çok yoğun olduğu bir kentimizdir. Devlet sürekli bu geri kalmış kentlere yatırım çekebilmek için bazı teşvik yasaları oluşturuyor. 5084 sayılı yasa önce 5 yıllığına çıktı ve sonra 2012`nin 31 Aralığına kadar uzatıldı. 5084 sayılı yasa ilk çıktığı zaman 17 il için çıkmıştı ve daha sonra 43 il için çıktı. Bu yasadan faydalanan illerin birçoğu son teşvik yasasından üçüncü, dördüncü ve ikinci bölgelerinde yer alan iller var. 5084 sayılı teşvik yasasının bu iller için çok doğru bir teşvik yasası olduğunu fakat diğer illere göre Batman ve bölge illeri için çok doğru ve iyi bir yatırım çekmediği görülüyor" dedi.
 
Teşvik yasasında Batman ve Güneydoğu`nun bir çok ilinin 6. Bölgede yer aldığını ifade eden Yıldız, teşvik yasasının Güneydoğu`daki bölgeler için iyi bir yasa olduğunu ve en azından bölge için teşvik yasasının uzatılması gerektiğini kaydetti.
 
5084 Sayılı Yasa Sonlandırılırsa Bölgede İşsiz Sayısı Artacak
Yıldız, "Yeni teşvik yasasında Batman ve Güneydoğu`nun birçok ili 6. Bölgede yer alıyor. O da iyi bir teşvik yasası ama 5084 sayılı teşvik yasasının en azından 6. Bölgedeki iller için devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu hem bölgedeki işsizliği azaltıyor hem de bölgeyi daha cazip hale getiriyor. Eğer 5084 sayılı teşvik yasası sonlandırılırsa yakın bir zamanda işsizlik artacak ve sigortasız çalışan işçi sayısı da artacak" ifadelerini kullandı.
 
Ticaret ve Sanayi Odası olarak Kalkınma Bakanı ve Hükümete konuyla ilgili çağrıda bulunduklarını söyleyen Yıldız, "Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerek bakana ve gerekse Hükümete bir çağrıda bulunduk. 5084 sayılı yasanın en azından 6. Bölgedeki iller için devam etmesini talep ettik. Bunu düşünen bizler değiliz, bölgedeki bütün ticaret odaları, iş adamları dernekleri, yatırımcılar ve ticaretle uğraşan herkes bize gelen talepler doğrultusunda 5084 sayılı teşvik yasası eğer sonlandırılırsa bölgedeki işsizlik sayısı artacak ve sigortalı çalışacak işçi sayısının da artacağını söylüyor. Dolayısıyla 5084 sayılı teşvik yasası mutlaka ama mutlaka 6. Bölgedekiler için devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye kaydetti.(M.Fatih Akgül-İLKHA)