• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Gaziantep’te sokaklar boşalınca esnafın satışları düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan, kısa sürede dünyaya yayılan Corona virüsü salgının Türkiye'de de görülmesi ve virüs kaynaklı ölüm ile vakaların da artmasıyla birlikte alınan önlemlerde artarak devam ediyor.

Son olarak bazı mekânların kapatılmasıyla ilgili alınan karar, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de uygulanıyor.

Corona virüsü salgını nedeniyle yaklaşık 2 buçuk milyon kişinin yaşadığı Gaziantep, adeta hayalet kentte döndü. Salgından ötürü vatandaşlar sokağa çıkmazken, iş yerlerini hâlen açık tutan esnafın ise durumun belirsizliğinden endişeli olduğu görüldü.

Ülkede birçok ilde olduğu gibi Gaziantep’te de Corona virüsü salgınından dolayı en işlek cadde ve sokaklar boş kalırken, hayat neredeyse durma noktasına geldi.

Vatandaşların, Sağlık Bakanlığının "evde kal" çağrısına uyduğu, ihtiyaç duymadığı halde cadde ve sokaklara çıkmadığı görüldü.

Normal günlerde sabahın erken saatlerinden itibaren oldukça hareketli olan kentin en işlek cadde ve sokaklar vatandaşların Corona virüsü endişesinden dolayı boş kalırken, kent sessizliğe büründü.

Yetkililerinin Corona virüsle ilgili yaptığı açıklamalardan sonra her gün binlerce vatandaşın uğrak yeri olan parklar ve meydanların boş kalması dikkat çekti.

Kentte özellikle vatandaşların yoğun bulunduğu yerlerde de hareketliliğin azaldığı görülürken, caddelerde yürüyen vatandaşların bazılarının da maske ve eldiven taktıkları gözlemlendi.

Kentte araç trafiği de oldukça azalırken, normalde her gün tıklım tıklım dolan toplu taşıma araçlarında da yolcu sayısının düştüğü görüldü.

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgedeki kapalı olması gereken işletmelerin dışında yer alan bazı esnaflardan kimi müşterisiz kalırken, kimi de satış yapamayınca iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Corona virüsü nedeniyle vatandaşlar evlerine kapanınca satışların da ciddi anlamda düştüğünü belirten esnaf, bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

“Böyle devam ederse iflas ederiz”

Kentin en işlek noktalarından olan Çınarlı Meydanı’nda tatlıcı dükkânı işleten Emrullah Çevikoğlu, “Bu virüsten sonra satışlarımız bayağı düştü. Virüsten sonra esnaf dükkânı kapattı. Bu meydanda sadece biz açığız. İşyerimiz en işlek yerde ama sokakta kimse yoktur. Böyle devam ederse iflas ederiz. Çünkü dükkân kirası, işçilerin ücreti ve diğer giderler hesapladığımızda ciddi bir giderimiz var. Ama cebimize ise hiç para girmiyor. Şu an zarardayız, bütün masraflarda cebimizden gidiyor. Okullar tatil olduktan sonra satışlarımız düştü ama özellikle ilk ölümden bu yana işlerimiz daha da düştü. Çünkü kimse dışarı çıkmıyor.” dedi.

“Virüs kaynaklı ölümlerin başlamasıyla insanlar artık dışarı çıkmıyor”

Suburcu Caddesi’nde simit dükkânı işleten Hüseyin Kalkan da, Corona virüsün esnafa etkisinin büyük olduğunu ve işlerin yarı yarıya düşmesine neden olduğunu belirterek, “Tüm dünyada Corona virüsün yayılmasından dolayı insanlar korkuyor. Malum Türkiye'de de virüs kaynaklı ölümlerin başlamasından sonra insanlar artık dışarı çıkmıyor. Vatandaşların sokağa çıkmaması ürünlerimizin elimizde kalması demektir. Şu anda satışlarımız yoktur, işlerimiz tamamen durgun. Virüs çıktı çıkalı durgunluk var ama bu son bir haftadan beri satışlarımız tamamen düştü.” ifadelerini kullandı.

“Normalde iki takım döner satıyordum ama şu an bir takımı bile bitiremiyorum”

İnsanların sokağa çıkmaya korktuğunu ve bu durumun esnafın işlerini düşürdüğünü belirten lokanta işletmecisi Arif Demirci, çaresiz bir bekleyiş içerisinde olduklarını kaydetti.

Demirci konuşmasına şöyle devam etti: “Normalde geçen hafta bu kadar ciddi sıkıntı ve stres yoktu. Ama bu hafta insanlarda daha çok stres ve endişe oldu. Vatandaşlar artık evinden bile çıkmıyor. Normalde iki takım döner satıyordum ama şu anda bir takımı bile bitiremiyorum. Gerçekten işlerimiz çok düştü. Akşama kadar bekliyoruz. İş yerimiz Gaziantep'in en işlek caddesinde ama caddede hiç kimse yoktur. Herkes işten çıkıp evine gidiyor, öğle saatlerinde bile hiç müşterimiz olmuyor. Sonumuz ne olacak bilmiyorum.”

“Sadece gündüz çalışıyoruz”

Karagöz Caddesi’nde taksicilik yapan Serkan Kaş, ticari taksi şoförlerinin Corona virüsü nedeniyle iş yapamadıklarını ve sadece gündüz çalıştıklarını dile getirdi.

Corona virüsün kendilerini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Kaş, "Virüs vakası ilk olarak Çin'de çıktı. Türkiye'de de ölümler ve vaka başladı. Her geçen gün ölü sayısı da artıyor, vakalarda çoğalıyor. İnsanlar sokağa çıkmıyor, caddeler bomboş kaldı. Bu durum bizi olumsuz etkiledi. İnsanlar artık sokağa çıkmamaya başladı. Bizimde korkularımız var. Bu durum işlerimizi yüzde 80 oranında etkiledi. Bu cadde; normalde iğne atsanız, yere düşmeyen bir cadde. Ama şu an cadde de kimse yok. Durum böyle olunca taksi kullanan sayısı da azaldı. Günde sadece 2-3 işe çıkıyoruz. Ancak virüsten önce gece çalışmama rağmen günlük en az 10-15 işe çıkıyorduk. Şu anda işler azaldığından dolayı tek şoför ve sadece gündüz çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Baklava üretimimizi yarı yarıya düşürdük”

Karagöz Caddesi’nde baklavacılık yapan Süleyman Erçelebi de şunları söyledi: “Virüs salgını işlerimizi genel anlamda sakinleştirdi. İnşallah bu virüsten ülkemiz bir an önce Allah'ın Celle Celaluhu yardımıyla kurtulacağız. Tedbirlerimizi alıyoruz, şu an işlerimiz bayağı sakin ve zaten içeriye servis yapmıyoruz. Sadece sipariş üzerine çalışıyoruz. Hijyen kurallarına uymaya çalışıyoruz. Gelen müşterilerimize kolonya ikramında bulunuyoruz. Tedbirler arttırıldığından bu yana işlerimiz daha çok düştü. Son üç gündür satışlarımız sakinleşti. Üretimimizi de yarı yarıya düşürdük.”

“İşim olmadığında sokağa çıkmıyorum”

İşi gereği günlük sokağa çıkmak zorunda kaldığını söyleyen vatandaşlardan Hasan Kılınç,  “Özellikle yaşlıların dışarı çıkmamasını istiyoruz. En çok risk grubu olanlar yaşlılardır. Yaşlıların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan dolayı hasta olma riskleri yüksek. Bizim de hijyen ve temizliğimize dikkat etmemiz lazım. Genelde işim gereği sokağa çıkıyorum, işim olmadığında sokağa çıkmıyorum.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir