• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
O Dönemde Başörtülü Anneler Çocuklarını Bile Alamıyordu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, 28 Şubat döneminde bilinenin çok ötesinde kanunsuz uygulamaların devreye sokulduğunu belirterek, ÇOMÜ’de başörtülü annelerin, çocuklarını kreşten almasına bile izin verilmediğini söyledi.

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na YÖK tarafından verilen belgeler arasında, 28 Şubat sürecinde ÇOMÜ’deki öğrenci ve akademisyenlere yönelik baskıların belgeleri de yer aldı. Konuya ilişkin geçtiğimiz hafta gazetelere yansıyan bir belgede, üniversitenin Su Ürünleri Fakültesi’ne ait araştırma ve uygulama gemisinde namaz kılındığı için gemi sorumlusu Uzm. Seyid Ali Doyuk hakkında soruşturma açıldığı haberde yer bulmuştu.

O dönemde yaşanan bu olayı değerlendiren Rektör Sedat Laçiner, çok daha ötesinde baskılar yaşandığına dikkat çekiyor. O dönemde yaşananları belgelemenin mümkün olmadığını vurgulayan Laçiner, ÇOMÜ kreşinde yaşanan olayı şöyle aktardı: “28 Şubat döneminde üniversite kreşinde çocukları olan başörtülü ailelerin, çocuklarını almasına izin verilmedi. Aileler, çocuklarını üniversitenin girişine kadar getiriyordu. Burada güvenlik görevlileri alıp kreşe götürüyordu. Akşam da aynı şekilde çocuklar, görevliler tarafından kreşten alınıp kapıya kadar götürülüyordu.”

Üniversitede sadece namaz kıldığı için, alkol almadığı için kadro verilmeyenlerin yanında kumpaslarla hakları yakılan kişiler de olduğunu söyleyen Prof. Dr. Laçiner, ortaya çıkan belgelere bakıldığında, “Bu kadar da olur mu diye tepki veriyoruz.” dendiğini hatırlatarak, o dönemde bu tür uygulamaların normal karşılandığını ve hattâ daha ötesinin yapıldığını aktardı. Laçiner, haksızlık sebebiyle zor durumda kalınan bir olayı da şöyle anlattı: “Burada bir akademisyenin görev süresi, yasaya rağmen uzatılmadı. Üç ay maaş ödenmediği için ailesine bakamadı. Arkadaşları, aralarında para toplayıp ayakta kalmasına yardımcı oldu.” Laçiner, o dönemde ÇOMÜ’den haksız gerekçelerle atılan öğretim görevlilerinden bir üniversite daha kurulabileceğine dikkat çekti.

Zaman

Bu haberler de ilginizi çekebilir