• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
Bu Mezar Kimin?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Apsalağa Camii İmamı Kenan Buhan, Camii altındaki mezarın kime ait olduğunu öğrenmek için araştırma başlattığını duyurdu. Buhan, mezarın Efsel oğullarına ait bir bayana ait olabilme ihtimalinin olduğunu belirtti.



Buhan, \"1630`lu yıllarda Bitlis`i ziyaret eden Evliya Çelebi yazdığı seyahatnamenin 4`üncü cildinde, Bitlis`te bulunan Cami ve mescitleri yazarken, bu mescidin Efsel oğulları tarafından Kösür (Husul) çayı kenarında kendi ismiyle anılan köprünün hemen yanında yapılmıştır` demektedir. Zaten burada bulunan köprünün ismi de Efsel Ağa köprüsüdür. Bu bilgilere göre sözü edilen Mescit ve yanındaki köprü 17`inci yüzyıldan çok önceleri Efsel Oğulları tarafından yapılmış ve Efsel Ağa Camisi denilmiştir. 1916 yılında Rus işgali sırasında Rus birlikleri ve Ermeni Çeteleri tarafından Bitlis şehir merkezinde yaklaşık 10 cami yıkılmıştır. Bunlardan bazıları tamamen yıkıldığı için sadece kalıntıları kalmıştır. Yıkılan mescitlerden biride EFSEL Ağa mescididir. Tamamen yıkıldığı için onarılma imkânı olmamış, ancak 1995 yılında yeniden yapılmıştır. Caminin esas ismi Efsel Ağa iken günümüzde Apsalağa olarak biliniyor. Bizde bu açıklamalar doğrultusunda bu caminin altında bulunan mezarın kime ve hangi döneme ait olduğunu araştırmaya çalışıyoruz\" dedi.


Mezarın üzerindeki yazıların okunmasının ardından tam olarak kime ait olduğunu öğrenebileceklerini belirten Buhan, çalışmalarının devam edeceğini söyledi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir