• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
2B Arazilerinde Satış Başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hak sahiplerinin yıllardır beklediği orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satış süreci başlıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, hazırlıklarını tamamladı. İstanbul, Antalya ve Muğla başta olmak üzere 81 ilin defterdarları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten gelecek talimatı bekliyor.

Zaman`ın haberine göre satışların bu ay içinde başlayacağı öğrenildi. 2B arazileri için başvuru sayısı ise 450 bini aştı. Bakanlık satışlardan 2013’te 4,8 milyar lira gelir hedefliyor. Son tarih olan 28 Ocak 2013’e kadar başvuru parasının yatırılması gerekiyor. Hak sahipleri, ilk taksiti veya bedelin tamamını ödeyerek tapusunu alabilecek.

Türkiye genelinde 2B arazilerinin satışında rayiç bedel ortalama fiyatı 8,5 lira olarak belirlendi. Bu rakam İstanbul başta olmak üzere bazı büyükşehirlerde bin liranın üzerine çıkabiliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün hesaplamasına göre 2B arazilerinin toplam rayiç bedel değeri 26,5 milyar lira. Rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden satış yapılacağı için tahsil edilebilecek rakam 18,5 milyar liraya iniyor. Borcun tamamının peşin ödenmesi halinde orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından elde edilecek tutar 14,8 milyar lira. Peşin satışlarda 100 liralık bir taşınmazı vatandaş 56 liralık bedelle alabilecek. Tamamını taksite bağlatması halinde bu rakam 70 lira olacak.

2B arazilerinin satışında İstanbul ve Muğla ile birlikte başvurunun en çok beklendiği il olan Antalya’da hak sahipleri büyük oranda ikna edilmiş görünüyor. Antalya’da 2012 sonu itibarıyla başvuru sayısı 75 binin üzerinde. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin fazla olduğu Balıkesir’de ise başvuru oranı yüzde 83. Balıkesir genelinde toplam 51 bin 621 adet 2B taşınmazı bulunurken satışa konu kullanıcılı taşınmaz sayısı ise 41 bin 288. Balıkesir 38 bin hektarla Türkiye’de yüzölçümü olarak en fazla 2B arazisi olan şehir. 2B arazilerinin şehirler arasındaki dağılımına bakıldığında İstanbul’da 82 bin, Antalya’da 80 bin, Muğla’da 55 bin civarında hak sahibi bulunuyor.

Başvuruları artırmak için mobil ekipler oluşturan Maliye Antalya, Muğla ve İzmir’de köy köy dolaşarak hak sahiplerine ulaştı. Arazi sahipleriyle kurulan diyalog başvuru sayısını artırdı. Süre uzatımından önce Türkiye genelinde yüzde 55’lerde olan başvuru oranı, hak sahiplerinin ayağına gidilmesinden sonra yüzde 90’ı buldu. Sürenin bitimine üç hafta kala Antalya ve Muğla’da başvuru oranı yüzde 90, İzmir’de yüzde 82, Balıkesir’de yüzde 83 seviyesinde. Son haftada sayının biraz daha yükselmesi bekleniyor. Antalya’daki başvuru sayısı ise 76 bini buldu.

Muğla’da ekiplerin köyleri ziyaretinden önce yüzde 60 olan başvuru oranı yüzde 90’a çıktı. İzmir’de de köylere gidilmeden önce yüzde 60’larda olan başvuru oranı yüzde 82’ye ulaştı. 12 bin 617 hak sahibinin başvuru yaptığı İzmir’de süre bitimine kadar başvurunun yüzde 90’ı bulması bekleniyor.

Zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir