• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...
Sosyal medya teröristlerine inanmayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Bilim Kurulu, ülkemizde de görülen "Koronavirüs" hakkında sosyal medya platformlarında yayılan asılsız haberler hakkındaki uyarılarına bir yenisini daha ekledi.

Koronavirüs’ün tüm dünyayı etkisi altına almasıyla başlayıp, Türkiye’de de vakaların görülmesiyle beraber sosyal medya teröristleri de algı operasyonlarını sıklaştırdı. Daha önce yalan ses kayıtlarını yayan, Koronavirüs’ün tespit edildiği şehir açıklanmadığı halde pek çok ilin ismini paylaşımlarında geçiren hesaplar, şimdi de sosyal medyada dolaşan bir hastane görüntüsünü birbirinden çok farklı konumlarda paylaşmaya başladı. Aynı fotoğraf bir hesapta Ankara konumunda paylaşılırken farklı bir hesapta Samsun konumunda paylaşıldı. Aynı fotoğrafın paylaşıldığı konum listesi ise uzayıp gidiyor.

SODİGEM Bilim Kurulu da sosyal medya üzerinden koronavirüs vakasının görüldüğü şehirlerle ilgili paylaşımlar hakkında uyarıda bulunup, bu tip gönderilere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, “Sosyal medya teröristlerinin yeni taktiği "Yalan, Sahte, Hatalı ve Çelişkili İçerikler Yayma, Bilgi Uydurma ve Bilginin Manipülasyonu" tekniğini kullanmak olmuştur. Yapılan açıklamalara ve koronavirüs vakalarının bulunduğu şehirlerin hasta mahremiyeti açısından açıklanmamasına rağmen sosyal medya platformlarında dolaşan bir hastane görüntüsü birbirinden çok farklı konumlarda paylaşılmaya başlanmıştır. Halkı korku ve infiale iten bu paylaşımlara itibar edilmemeli, yalnızca resmi kurum, kuruluşların ve devlet insanlarının açıklamaları dikkate alınmalıdır” şeklinde açıklama yaptı.

Algı yönetimi taktiklerinin farklı türleri

Sosyal medyada pek çok sosyal medya hesabı üzerinden algı yönetimi çalışmalarında "Yalan, Sahte, Hatalı ve Çelişkili İçerikler Yayma, Bilgi Uydurma ve Bilginin Manipülasyonu" tekniğinin çeşitli türleri de kullanılmaktadır. Bunlar:

- Yalan, sahte içerik ve bilgi yayımlama,

- Bir başkasının kimliği üzerinden yalan içerik ve bilgi yayımlama,

- Hayali bir kişi üzerinden yalan içerik ve bilgi yayımlama,

- İçerik ve bilgileri bozarak yayımlama,

- Resim, görüntüleri farklılaştırarak dolaşıma sokma,

- Eski olay ve bilgileri yeniymiş gibi dolaşıma sokma,

- Başka yerlerde olan olay ve durumları, bilgi ve belgeleri dolaşıma sokma,

- Ünlü, tanınan alanında uzman birinin ağzından çıkmışçasına içeriği dolaşıma sokmadır.

Asılsız paylaşım yapanlar suç işliyor

Sosyal medya platformlarında dolaşıma sokulan haberler, çoğu zaman insanlar tarafından teyit edilmeden paylaşılıyor. Sosyal medya teröristlerine ait halkı galeyana getiren ve infiale yol açan bu yanlış bilgileri, yalan görsel ve haberleri dolaşıma sokmak ve paylaşmak ise Türk Ceza Kanunu’na göre suç. Asılsız paylaşımlar, halk üzerinde panik havası oluşturabileceği gibi devlet kurumlarının bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına zarar verebilmekte. Bu paylaşımlara dikkat edilmeli ve toplum huzurunu bozmaya yönelik art niyetli paylaşımlar gerekli birimlere şikâyet edilmelidir. Bu tür yanıltıcı paylaşımlar TCK’nın 216. maddesinde yer alan “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçuna girmektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir