• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...
Van`ın Havası Temiz mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Geçtiğimiz günlerde bazı yerel gazetelerde yer alan `Van`da hava kirliliği` ile ilgili iddialar üzerine açıklamada bulunan Van Valiliği ,Van`da hava kirliliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını öne sürdü.
 
Konu ile ilgili valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Mevzuat bakımından hava kirliliğinin kontrol ve denetimine ilişkin usul ve esaslar, "Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği" tarafından düzenlendiği hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu yönetmeliğin 26. maddesinde "katı yakıtın depolandığı, taşındığı ve satışının yapıldığı yerlerden usulüne uygun yakıt numunelerini almak ve analizini yaptırmak ve belirlenen sınır değerleri sağlamayan yakıtlar için gerekli işlemleri yapmakla yetkili merciler yükümlü kılınmışlardır. 5393 sayılı Belediye Kanunu`nun 14/a maddesinde, Belediye ve mücavir alanlar içerisinde çevre ve çevre sağlığını korumak bakımından Belediyeler yetkili merciler olup, bu yasal hükümler çerçevesinde Van Belediyesinin `Çevre Denetim Birimi`oluşturarak, hava kirliliğine ilişkin her türlü tedbiri almak ve denetimi yapmak görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir."
 
"Denetimleri Şehircilik İl Müdürlüğü Yapıyor"
"Yukarıda belirtilen yasal sorumluluğun yerine getirilmemesi karşısında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizin hava kalitesinin korunmasına yönelik her türlü tedbir alınmaya devam edilmektedir." İfadelerinin yer aldığı açıklamanın devamında, "Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze bağlı bulunan Hava Kirliliği Ölçüm İstasyonumuzda, son üç yılda, saatlik-günlük-haftalık-aylık ve yıllık bazda yapılan hava kirliliği ölçümleri sonucunda, Yönetmelik sınır değerlerinin üstünde sağlık açısından tehlike arz edecek bir değer artışı ölçülmemiştir. Hava kirliliği ile mücadele kapsamında rutin denetimlere aralıksız olarak devam edilmektedir. Kış sezonunun başladığı dönemden bugüne kadar resmi kurum ve kuruluşlarımız, kömür kullanan siteler, otel, hamam ve iş merkezleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda 60 adet denetim yapılmıştır. Bu denetimler sonucunda alınan numunelerden yalnızca 3 adedi olumsuz çıkmış ve bunun üzerine numunelerin alındığı yakıtlara el konulmuştur." İfadeleri kullanıldı.
 
Yardım Kömürleri Yakıt Standartlarına Uygun mu?
Ayrıca Van Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığımız tarafından Kütahya`nın Simav ilçesinden 1.000 km` nin üzerinde bir mesafeden getirilerek, gelir düzeyi düşük ailelere dağıtılan kömürlerden de numunelerin alındığının belirtildiği açıklamada bu numunelerin yakıt standartlarına uygun olduğunun tespit edildiği belirtildi.
 
"Van`da Hava Kirliğinden Bahsetmek Mümkün Değildir"
Valilik açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi: "Resmi kurum ve kuruluşlarımız, kömür kullanan siteler, otel, hamam ve iş merkezleri dışında ilimizde kömür kullanan % 30-35 civarında sobalı evler bulunduğu belirtilerek, "Bunlar da bir ilin hava kirliliğini bozacak kapasitede bir değere sahip olmadığından, ilimizde hava kirliliğinden bahsetmek mümkün değildir. Sadece akşamları yanma saatlerinde bir duman çoğalması söz konusu olmaktadır. Bu da, sobaların ilk tutuşturulması esnasında meydana gelmektedir. Dolayısı ile hava kirliliğinin kömürden kaynakladığını söylemek doğru değildir. Hava kirliliğine ilişkin veriler 24 saat üzerinden değerlendirildiğinden, bu oran kayda değer bir veri olarak görülmemelidir. Nitekim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın tespitlerine göre, ilimizdeki hava kirlilik oranı, Trabzon, Gümüşhane, Adıyaman, Isparta, Artvin, Karabük, Manisa, Kars, Iğdır gibi 30`dan fazla ilden daha iyi bir seviyede bulunmaktadır." (Nihat Bozkurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir