• DOLAR 32.601
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2504.903
  • ...
Cemaat-i İslami Eski Lideri Gazi Hüseyin Ahmed Vefat Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakistan Cemaat-ı İslami Emiri ve Pakistan Parlamentosu’nun en büyük grubunu oluşturan İslami cemaatler birliği ittifakı (MMA) lideri Gazi Hüseyin Ahmed hayatını kaybetti

Gazi Hüseyin Ahmet, kalp rahatsızlığı çekiyordu.

Gazi 1938’de Hayber-Pahtunva’da doğdu. İlk eğitimini evde aldıktan sonra Gazi Hüseyin Ahmet, Peşaver’deki İslam Koleji’ne kabul edildi. Arkasından Peşaver Üniversitesi’nde Coğrafya alanında yüksek lisans yaptı. Burada 3 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.

İslami hareketle bağı okul günlerinde başladı. Bu dönemde Pakistan İslami Talebe Cemiyeti’ne katıldı.
1970’de Cemaat-i İslami’ye üye oldu ve Peşaver şubesinin başına seçildi. Cemaat-i İslami’de sekreterlik ve Hayber-Pathtunva Amirliği görevinde bulundu.

1978’de Genel Sekreterliğe getirildi. 1987’de Pakistan Cemaat-i İslami’nin başına geçti. 1992, 1994, 1999 ve 2003’te 4 kez daha seçildi. 2008’de seçimden affını istedi ve bunun üzerine delegeler Parti’nin başına Seyit Münevver Hasan’ı seçti.

Birleşik Devletler’in terörle-mücadelesinin güçlü bir karşıtıydı. Komşu Afganistan’daki ABD müdahalesine şiddetle karşı çıkmasıyla tanındı.

Gazi Ahmet, uzun zamandır kalp rahatsızlığı çekiyordu ve 3 günden beri durumu ciddileşmişti.

Naaşı vatanı Peşaver’e götürülecek.

Gazi Hüseyin Ahmet önde gelen din alimi, İslami teolog ve İslami demokrasi savunucusuydu.
Birleşik Devletler’in terörle-mücadelesinin güçlü bir karşıtıydı. Komşu Afganistan’daki ABD müdahalesine şiddetle karşı çıkmasıyla tanındı.

Gazi Hüseyin Ahmed aynı zamanda Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan`ın da kadim dostlarındandı. Timeturk

Bu haberler de ilginizi çekebilir