• DOLAR 32.597
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2506.767
  • ...
Diyabetli Yaşlılarda Ayak Bakımına Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan, Özellikle yaşlı diyabetlilerin kendi ayaklarının bakımında zorlandıklarını ve profesyonel bakıcılara gereksinim duyduklarını söyledi.


Kaptan, Türkiye`de yapılan bir araştırmanın yaşlıların en çok ayak tırnaklarını kesmekte zorlandıklarını gösterdiğini kaydetti. Oxford Üniversitesinde yayımlanan bir çalışmada yaşlı diyabetik katılımcıların yüzde 86`sının kendi ayak bakımlarını yapamadıklarının da saptandığını vurgulayan Prof. Dr. Kaptan, özellikle diyabetli yaşlılarda ayak bakımının son derece önem taşıdığını belirtti.


Günlük Ayak Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bir diyabetik yaşlının ayakları, ülserler, kabarcıklar, lezyonlar, kesikler ve şişlikler gibi belirtiler yönünden sürekli günlük olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaptan, şu önerilerde bulundu.

Ilık su ve hafif bir sabun kullanarak, ayaklar günlük olarak yıkanmalıdır.
Ayaklarda duyarsızlık var olduğu için, sıcağı hissetmeyebilirler, haşlanma ve yanıklara karşı suyun sıcaklığına özellikle dikkat edilmeli.

Ayak parmakları arasında Fungal (mantar) enfeksiyonlarına karşı ayaklar sabunlu suyla yıkandıktan sonra temiz bir havlu ile hafifçe kurulanmalı.

Tırnağı keserken, ayağın kesilmesini önlemek için olunmalı ve Yumuşak bir törpü kullanarak, törpülenmelidir.

Prof. Dr. Gülten Kaptan, ayakkabının da ayak bakımında önemli bir etken olduğunun altını çizdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir