• DOLAR 32.59
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.944
  • ...
HÜDAPAR Genel Başkanı Sağlam: "Muhacirlere kardeşçe davrandık, şimdi onları ölüme terk etmeyelim!"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TÜRKİYE'NİN TAVRI TAKDİRE ŞAYANDIR

HÜDAPAR Genel Başkanı İshak Sağlam yaptığı açıklamada "Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan 4 milyonun üzerinde muhacire kapılarını açan ülkemizin bu insani ve İslami tavrı takdire şayandır. Gerek devlet imkanları, gerekse de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızın hassasiyetleri ile bu muhacirlere her konuda İslam kardeşliğinin güzel bir örneği gösterilmiştir." ifadelerini kullandı.

YUNAN POLİSİNİN İNSANLIK DIŞI MÜDAHALELERİ

Sağlam, "İdlib'de yaşanan son siyasi ve askeri gelişmeler ile birlikte Türkiye, Avrupa Birliği ile 2016 yılında imzaladığı Ortak Göç Eylem Planı'nın dışına çıkarak, ayrılmak isteyen sığınmacılara sınır kapılarını açmıştır. Bunun neticesinde yaklaşık 150 bin muhacir, Yunanistan sınırına dayanmıştır. Sınırı geçmeye çalışanlar, Yunan polisinin insanlık dışı müdahaleleri ile karşılaşmaktadır. Nitekim bu müdahaleler sırasında can kayıpları da yaşanmıştır. Yine bazı mülteciler de Ege kıyılarından şişme botlarla Yunan adalarına ulaşabilmek için denize açılarak hayatlarını tehlikeye atmaktadır. Yunan sahil güvenliği tarafından zor kullanılarak engellenen bu sığınmacılar, boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

SIĞINMACILARA UYGULANAN ŞİDDET VE KÖTÜ MUAMELE KABUL EDİLEMEZ

HÜDAPAR Genel Başkanı, "Avrupa Birliği ülkelerinin de taraf olduğu gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerekse de 1915 tarihli Cenevre Sözleşmesi, savaş durumundan kaçmak isteyen sığınmacıların güvenli ülkelere sığınma hakkı tanınarak koşullarının iyileştirilmesi adına tedbirler alınmasını şart koşmaktadır.  Avrupa Birliğinin, dış sınırlarını korumak adına sığınmacılara uyguladığı şiddet ve kötü muamele hiçbir surette kabul edilemeyeceği gibi bu muamele AB ülkelerinin iç mevzuatlarının hem de uluslararası sözleşme ve mutabakatların da iflası anlamına gelmektedir. Denizde boğulan mültecileri kurtarmaya çalışanların dahi cezalandırıldığı AB ülkelerinde evrensel insani değerlerin hiçbir kıymetinin kalmadığı ve insan haklarına saygının söylemden ibaret olduğu ortaya çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

SIĞINMACILAR POLİTİK BİR ARACA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİDİR

İshak Sağlam son olarak, "Bunlarla birlikte bugüne kadar muhacirlere yardım ve ev sahipliği yapmada gerekeni yapan Türkiye'nin, siyasi bir hamle olarak sınır kapılarını açması ve mültecileri Avrupa'nın insafına terk etmesinin yanı sıra deniz geçişlerinde ve sınırlarda yaşanması kuvvetle muhtemel ölüm vak'aları ile baş başa bırakmamalıdır. Bu durum, şimdiye kadar gösterilen insanlığı gölgede bırakacak ve insani dramlara kapı açacaktır. Bu anlamda sığınmacılar politik bir araca dönüştürülmemelidir. 

Türkiye, Avrupa Birliği veya Birleşmiş Milletler ile yeni durum hakkında bir mutabakata varıp mültecilerin mağdur olmalarına engel olacak tedbirler geliştirmeden geçişlere izin vermemeli, yükümlülüklerini yerine getirmeyen Avrupa ülkelerini, mülteciler üzerinden cezalandırma yolunu tercih etmemelidir.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de mültecilere karşı uluslararası hukuk gereği sorumluluklarını yerine getirmelidir" dedi.



Bu haberler de ilginizi çekebilir