• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
GSM ve aksesuar toptancıları stokların erimesinden endişeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çin'den bütün dünyaya yayılan Corona virüsü salgını ekonomiyi ciddi anlamda etkilediği gibi ülkelerin sınır kapılarını kapatması sonucu ihracat ve ithalatı durma noktasına getirdi.

Bu durumdan en çok etkilenen sektörün başında teknolojik bir ürün olan telefon ve aksesuar toptancılığı sektörü geliyor.

Diyarbakırlı telefon ve aksesuar toptancıları, satışını yaptıkları ürünlerin çoğunun Çin'den geldiğini belirterek, Corona virüsü salgınından dolayı sektör olarak ciddi anlamda etkilendiklerini söyledi.

Corona virüsü hastalığından dolayı Çin'den gelen ürünlerin ülkeye girişinin yapılamadığını söyleyen Diyarbakırlı telefon ve aksesuar toptancıları, ellerindeki stok ürünlerinin bitime yakın olduğunu söyledi.

Diyarbakırlı telefon ve aksesuar toptancıları, ellerindeki stokun da bitmesi durumunda başta fiyat artışları olmak üzere dükkanlarını kapatmaya kadar varabileceğini belirtti.

"Şu an Corona virüsünden dolayı çok ciddi anlamda etkileniyoruz"

Corona virüsü salgınından sektör olarak etkilendiklerini belirten Muhammet Gizli, "2010 yılından bu yana telefon sektöründeyiz. Şu an Corona virüsünden dolayı çok ciddi anlamda etkileniyoruz. İşlerimiz çok düştü. Tabi Corona virüsünden dolayı fırsatçılar da piyasaya çıktı. Fiyatlarda oynama yaptılar. Telefon sektörü olarak stoklarımız olmasına rağmen etkilendiğimizi söyleyebilirim. Sonuçta stoklarımız da tükenecek. Bu durum haliyle fiyatlara yansıyıp yükselmesine sebep olacak. Üzülerek söylüyorum, bu böyle devam ederse ekonomik sıkıntılardan dolayı masraf kısıtlamasına gideceğiz. İlk olarak işçi çıkaracak, ödemelerde sıkıntı olmaya devam ederse de ekmek teknemizi kapatmaya kadar gidebiliriz."

Çin'den teknolojik ürünlerin ülkeye girişi yapılamadığı için sektör olarak olumsuz yönde etkilendiklerini belirten Gizli, "Elektronik ve telefon sektörünün yüzde 99'unun Çin ile bağlantılı olduğunu söyleyebilirim. Çin ile yaklaşık bir aydır alışveriş kesilmiş durumda. Ülkemizde Çin stokları da bitmek üzere. Bu durum ciddi anlamda bizleri korkutuyor." ifadelerini kullandı.

"İlk defa böyle bir kriz ile karşılaştım"

9 yıllık iş hayatı içerisinde daha önce böyle bir kriz ile karşılaşmadığını söyleyen Mehmet Alma, "Yaklaşık 9 yıldır telefon sektöründeyim. İlk defa böyle bir kriz ile karşılaştım. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler ve gelişmemiş ülkelerin teknolojik ürünleri Çin'den gelmektedir. Çin'de bir sıkıntı olunca bütün dünyayı maalesef etkiliyor. Şu an Corona virüsünden dolayı Çin'de de üretim durmuş durumda. Bu yüzden dünya genelinde teknolojik ürünlerin fiyatında artış var. İnşallah kısa zamanda bu durum düzelir." temennisinde bulundu.

Corona virüsün etkilediği sıkıntıların önüne geçemediklerini belirten Alma, "Corona virüsün oluşturduğu sıkıntıların maalesef önüne geçemiyoruz. Bize gelen ürünlerin gelişinde böyle sürekli sıkıntı olursa ve elimizdeki stoklar da biterse çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Ekonomik sıkıntılardan dolayı işçiler çıkarılır. Telefoncu sektörü olarak küçülmeye gideriz. İnşallah bu virüsün tedavisi kısa zamanda bulunur da her şey tekrardan düzelir." dedi.

"Corona virüsünün bir imtihan olduğunu düşünüyorum"

Ellerindeki stokların bitmesi durumunda önemli sıkıntıların baş göstereceğini belirten Yakup Derya, "Yaklaşık 15 yıldır bu sektördeyim. Öncelikle Corona virüsünün bir imtihan olduğunu düşünüyorum. Çünkü Allah-u Teala'nın bazen bizi bela ve musibetlerle sınadığını biliyoruz. Fikrimce dünyadaki bütün insanlar bu durumdan kendilerine bir ders çıkarmalı. Bizim gibi telefon sektörü işi yapanlar elbette ki Corona virüsünden etkilendi. Çünkü başta telefon olmak üzere birçok teknolojik ürün Çin'den geliyor. Haliyle bizleri de etkiledi. Şu an Türkiye'nin birçok yerinde bizim gibi telefon sektörü işi yapanlar Çin'den ürünler gelmediği için ellerindeki stoku kullanmak zorunda kalıyor. Bu uzun süre devam ederse başta fiyatlar olmak üzere ciddi sıkıntılar doğurabilir." ifadelerini kullandı.

"Gümrükler kapalı olduğu ve malzemeler gelmediği için elimizdeki stoklar tükeniyor"

Corona virüsünün etkisinden dolayı müşterilerine istenilen hizmeti sunamadıklarını belirten Musa Gürsel, "Şarj aleti, batarya, cep telefonu ve aksesuarların çoğu Çin'den geliyor. Şu an bu saydıklarımın çoğu maalesef bitmek üzere. Örneğin; az önce bir müşteri gelip batarya istedi fakat olmadığı için satamadık. Dijital teknolojilerinin tamirini de yapıyorum. Fakat yedek parçalar gelmediği için tamirat da yapamıyorum. Rabbim inşallah yüzümüze güler de bu hastalığın tedavisini en kısa sürede bulmamızı sağlar, işlerimiz tekrardan rayına girer." temennisinde bulundu.

"Gümrükler kapalı, malzemeler de gelmiyor"

Ürünlerinin çoğunun Çin'den geldiğini hatırlatan ve müşterilerin de virüsün kendilerine bulaşma endişesi taşıdığını belirten Şahin Baytimur, "Bizim ürünlerimizin hemen hemen hepsi Çin'den geldiği için vatandaşlarımızda bir tedirginlik de vardır. Eşyadan bulaşır mı veya bulaşmaz mı endişesi var. Haliyle böyle olunca bizim sektörü etkiliyor. Gümrükler kapalı ve malzemeler gelmiyor. Elimizdeki stok ürünlerimizi de tükettik. Bundan dolayı ileriki sürelerde ciddi sıkıntılar çekeceğimizi tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir