• DOLAR 32.522
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2420.626
  • ...
Sağlam: "Göçmenler sağ popülist yönetimlerin insafına terkedilmemeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDAPAR Genel Başkanı İshak Sağlam tarafından yapılan haftalık iç ve dış gündem değerlendirmesinde; Türkiye’nin siyaset dili, çiftçilerin elektrik çilesi, enflasyon canavarının durdurulması, Erdoğan Putin zirvesi, Avrupa’nın göçmen politikası ve Afganistan’da ABD–Taliban anlaşması gibi konuları ele aldı.

Sağlam'ın değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

"Siyasiler ayrıştırıcı, aşağılayıcı, hakaret içeren söylemlerden uzak durmalı"

"Tüm partililerin, özellikle siyasi parti liderlerinin, rakipleri hakkında ayrıştırıcı, aşağılayıcı, hakaret içeren söylemlerden uzak durmaları, kullandıkları dil ve üslubun siyasi nezakete ve insan onuruna yakışır olmasına, kullanılan dilin toplumsal barış ve huzur ortamını sağlamaya hizmet etmesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu hassasiyet sadece parti liderlerinde değil, partiler ve kurumlar adına konuşan herkeste olmalı ve herkes üslubuna dikkat etmelidir."

"Çiftçilerin elektrik çilesine çözüm üretilmeli"

"Elektrikli pompalarla, kuyulardan su çıkarmak suretiyle sulu tarım yapan çiftçilerimizin, yüksek elektrik maliyetleri nedeniyle mısır ve pamuk ekiminden vazgeçmek zorunda kaldıkları ifade edilmektedir. Çiftçilerimizin basına yansıyan açıklamalarına göre mahsulün tamamı dahi elektrik faturalarını karşılamaya yeterli olmamaktadır. Ödenemeyen bu faturalar nedeniyle çiftçilerimize haciz ihbarnameleri gönderilmekte, destek primleri ve hesapları bloke edilmektedir.... Hükümet, bir an önce ekonomi politikalarına neşter atmalı, çiftçinin, üreticinin, sanayicinin sorunlarına çözümler üretmelidir."

"Enflasyon tespit sepetinde gıda kalemlerinin ağırlığının düşürülmesi meselesi gözden geçirilmeli"

"TÜİK’in enflasyon tespit sepetinde yer alan gıda kalemlerinin ağırlığının düşürülmesini anlamak mümkün değildir. Halkın gıdaya harcadığı miktarda bir azalma olmadığı ve temel gıda kalemleri, özellikle dar gelirliler için genel giderlerin kahir ekseriyetini teşkil ettiği halde enflasyon sepetindeki oranlarının düşürülmesi, enflasyon rakamlarının hatalı tespitine sebep olmaktadır. TÜİK bu konuyu gözden geçirmeli, kalemlerin oranlarını reel enflasyonu en iyi yansıtacak şekilde düzeltmelidir. "

"İdlib zirvesinden ateşkes kararı çıkması sivillerin güvenliğinin sağlanması açısından önemli"

"Moskova’da Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşen İdlib zirvesinden ateşkes kararı çıkması sivillerin güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir. Yaşanan son çatışma ve gerginliklerden sonra bir kez daha müzakere masasına dönülmüş olması, askeri yöntemlerin çözüm olmadığını bir kez daha göstermiştir. Zirvede güvenli koridor, ayrım gözetilmeksizin ihtiyaç duyan herkese insani yardım ulaştırılması ve siyasi çözümün desteklenmesine yönelik alınan kararlar Suriye’de iç savaşın sonlanması açısından umut vaat etmektedir. Ancak bölgede daha önce 13 kez ilan edilen ateşkesin ihlal edildiği gerçeği göz önünde bulundurularak garantör ülkelerin ateşkesin korunması için azami özen göstermesi gerekmektedir."

 "Göçmenler sağ popülist yönetimlerin insafına terkedilmemeli"

"İnsanlığa karşı suç işleyen, temel yaşam hakkını ihlal eden Yunan makamlarına yönelik hukuki bir yaptırımın uygulanmaması BM’nin işlevsizliğini ve insan hakları konusundaki ikiyüzlü politikalarını ortaya koymaktadır. Umut yolculuğunda ölüm, kötü muamele, açlık ve hastalık gibi sorunlarla baş başa kalan yüz binlerce göçmen için tüm uluslararası kuruluşlar harekete geçmeli, göç veren bölgelerde siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması için katkıda bulunmalıdır. Refah umuduyla ölüm yolculuğu gerçekleştiren göçmenler sağ popülist yönetimlerin insafına terkedilmemeli, işkenceci rejimlerin Uluslararası Ceza Mahkemesince yargılanması sağlanmalıdır."

"Afganistan yönetimi ve Taliban, öncelikle iç barışı sağlamalı"

"Afganistan’a Barışı Geri Getirme adı ile Afganistan ve ABD arasında Doha’da imzalanan anlaşma ile sorumlulukların yerine getirilmesi halinde ABD ve koalisyon güçleri askerlerinin 14 ay içinde ülkeden çekilmesi öngörülmektedir... İşgalin başladığı 2001 yılından bu yana ABD’nin Afganistan’da gerçekleştirdiği saldırılarda onbinlerce sivil katledilmiş, ülke rejimi siyasi ve askeri olarak bağımlı hale gelmiştir. Bundan sonraki süreçte ABD’nin anlaşma gereğince sorumluluklarını yerine getirmesi mümkün görünmemektedir. Bu açıdan Afganistan yönetimi ve Taliban, ülkenin istikrara kavuşması için öncelikle iç barışı sağlamalı, karşılıklı ateşkes ilan edilmelidir. İç barışın sağlanmaması halinde istikrarsızlık ve dış müdahalenin önüne geçmek mümkün olmayacaktır." 

 

********HÜDAPAR Genel Başkanı Sağlam'ın haftalık değerlendirmesinin tamamına https://hudapar.org/web/1169/gundem-degerlendirmesi-10032020.jsp adresinden ulaşılabilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir