• DOLAR 32.345
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2311.18
  • ...
Adalet Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında eğitim işbirliği protokolü imzalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara Hakimevi'nde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk arasında "Eğitim Öğretim İşbirliği Protokolü" imzalandı.

İmzalanan işbirliği protokolü töreninde konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hüküm alarak ceza infaz kurumlarına girenlerin, cezalarının ardından hayata hazırlanmalarının ve topluma meslek sahibi olarak yeniden kazandırılmalarının önemli öncelikler arasında yer aldığını belirtti.

"Eski hükümlü' deyip toplumdan yalıtmayalım, kazandıralım ve istihdamda da onlardan istifade edelim"

Bakan Gül, Adalet Bakanlığı'nın sitesinde yaptığı açıklamada imzalanan protokolün önemine değindi.

Ceza infaz kurumlarında bir mesleki eğitim okulunun açılması anlamında çok önemli bir şeye imza atacaklarını ifade eden Bakan Gül, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir mesleki eğitim okulu açılmış olacak. Bu da ülkemiz için, cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerimiz için önemli bir adımdır, hizmettir. Böylece artık mesleki eğitim merkezinde bir zanaat edinme imkânı, kalfalık belgesi alma imkânı olacaktır. Hükümlü cezaevinden dışarıya çıktığında bir mesleği, işi yoksa bu kişi hırsızlık yapmaya ya da kötü fiiller işlemeye devam edecektir. Ama işi gücü olsa, bir iş yerinde çalışsa tekrar suç işlemeyeceği hepimizin kabul edeceği bir realitedir. Suç tekrarının önlenmesi bakımından hükümlünün istihdamı önemlidir. Herkese çağrıda bulunuyorum. 'Eski hükümlü' deyip toplumdan yalıtmayalım, kazandıralım ve istihdamda da onlardan istifade edelim ki toplum bu anlamda suçla da etkin mücadele etsin, topluma da kazandırmaya çalışalım. Yeni bir sayfa açma hakkı tanıyalım. Bu çerçevede de bu protokolle birlikte Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içerisinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı hükümlü ve tutuklulara hizmet verecek mesleki eğitim merkezini önümüzdeki ay ortalarında bitireceğiz." şeklinde konuştu.

"Tutuklu ve hükümlüler kalfa, usta olabilecek ve usta öğreticilik belgesi alabilecek"

Her bireyin yeteneklerine uygun olarak fırsatlara sahip olmasını önemsediklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise "Bu bilinçle cezaevlerindeki eğitim hizmetlerini çeşitlendirmek ve yaygınlaştırmak üzere Adalet Bakanlığı ile güzel bir iş birliğini tesis ettik. 209 meslek eğitim merkezi kurarak bu sayı çok önemli çünkü yüzlerce merkezden kurumdan söz ediyoruz. Bu binlerce meslek sahibi olacak kişi demektir. Ceza infaz kurumları bünyesinde lise, mesleki eğitim merkezi veya şubelerin açılması, mesleki eğitim merkezlerinde lise diplomasına erişim programlarına katılım sağlanması, halk eğitim merkezleri tarafından kurslar düzenlenmesi de bu çerçeve içinde yer alıyor. Bunların her birinin ayrı bir önemi var. Bu protokolle de ceza infaz kurumları bünyesinde mesleki eğitim merkezleri kurulması amaçlanıyor. Böylece hükümlü ve tutukluların meslek eğitim merkezlerine kayıtlarının yapılması, kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgesi alması, diploma sahibi olması ve hayatının herhangi bir döneminde de bunlardan yararlanması söz konusu olacak." ifadelerini kullandı.

Selçuk, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerden lise öğrenimlerini tamamlamamış kişilerin, lise eğitimlerini tamamlamaları amacıyla ceza infaz kurumları içinde müstakil lise veya uygun görülen bir liseye ait şubelerin açılması faaliyetini gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

2023 yılına kadar ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklulardan yaklaşık 60 bininin mesleki eğitim merkezlerinde, 40 bininin diğer öğretim programlarında aktif öğrenci statüsüne kavuşacakları ön görüsünde bulunuldu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir