• DOLAR 32.591
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2506.97
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şubat sonu itibariyle görülmeye başlanan pancarların faydalı olanlarını toplayıp sofralarda çeşitli yemek ve salata türü olarak hazırlayan Adıyamanlı kadınlar, tamamen doğal olan pancarların şifa deposu olduğunu belirtti.

Marul, maydanoz bahçeleri içerisinde, dağ ve bayırlarda yetişen çeşitli otların toplanma mevsiminin geldiğini belirten kadınlar, topladıkları pancarların özellikle şeker hastalığına iyi geldiğini ifade ettiler.

Adıyaman merkezden köye pancar toplamak için geldiklerini belirten Halise Polat, "İlkbaharda yeşeren bu otlar, insan sağlığına çok faydalıdır, bin bir derde devadır. Bal arıları gelip bu bitkilerden polen toplar ve insanoğluna o şifa kaynağı olan balı ikram ederler. Topladığımız çeşitli pancarlardan birçok yemek ve salata çeşidi yaparız. Börek, hıtap yaparız, kavurarak yeriz, pilavın içerisine atarız, salatasını yaparız. Özellikle şeker hastalarına ve tansiyon hastalarına çok iyi gelir. Tamamen ücretsiz ve doğal olan bu şifa defosu pancar çeşitlerini herkes gelip toplayıp yiyebilir. Bu bitkilerden ilaç da yapılıyor." dedi.

"Bu bitikler oldukça sağlıklıdır"

65 beş yıldır köyde yaşadığını ve çocukluğundan bu yana sürekli bu pancarları toplayıp yediklerini ve birçok yemekte kullandıklarını belirten Fatma Özdaş, "Hardal denilen pancar çeşidini topluyoruz. Topladıktan sonra temizce yıkar, daha sonra doğrarız. Doğradıktan sona onu katma (börek) yaparız. Çok sağlıklı olan bu ot çeşitlerinin şimdi toplama zamanıdır. Bununla birlikte diğer aylarda yetişecek olursa o zaman da toplarız. Oldukça sağlıklıdır. Yemek çeşitleriyle birlikte salata çeşitlerinde de kullanırız. Şeker hastalığına iyi gelen bir bitki çeşididir. Şeker hastalığı dışında da faydaları olduğunu söyleyebilirim. Sağlık açısından oldukça faydalıdır." ifadelerini kullandı.

Adıyaman'dan köye pancar toplamaya geldiğini ifade eden Bedriye Özdaş, topladıkları bitki çeşitlerinin doğal olduğuna değinerek, "Topladığımız pancarları çeşitli yemek türlerinde kullanırız, börek, hıtap olarak hazırladığımız gibi pilavın içerine de karıştırarak yemeye hazır hale getiririz. Bunun yanı sıra yemeklerin yanında salata olarak hazırlarız. Tamamen doğal olan bu ürünlerin içerisinde ilaç ve katkı maddesi bulunmaz. Şeker hastalığına iyi gelen şifalı otlardır." şeklinde konuştu.

Ninesine yardım etmek için geldiğini söyleyen 8 yaşındaki Elif ise "İlkbaharın gelmiş olması çok güzel. Ninemlerle beraber köye geldik. Burada pancar ve maydanoz topluyoruz. Ben de onlara yardım etmeye geldim. Sonra hep birlikte eve dönüp topladığımız pancarlardan birçok çeşit yemek yapacağız." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız