• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliğiyle dün gerçekleştirilen panelde, ihracatçılar tarafından Corona virüs nedeniyle kapatılan sınır kapıları konusu ele alındı.

Irak ve İran’a açılan sınır kapılarının kapatılmasının ister istemez mağduriyetlere de yol açtığına dikkat çeken ihracatçılar, sınır kapılarındaki sorunların çözümü için Ankara’ya giderek, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştüler.

Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ile Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya’nın katıldığı görüşmede, TIR geçişlerinin hızlandırılması ve sağlıklı akışın yeniden sağlanması talep edildi.

Şırnak Valisi başkanlığındaki heyet sorunları yerinde inceleyerek tespitlerde bulundu

Yapılan görüşmelerin ardından Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Kileci ve Altunkaya ile beraberindeki heyet, Şırnak'ın Silopi ilçesinden Irak’a açılan Habur Sınır Kapısına giderek incelemelerde bulundu.

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığındaki heyet, bölgedeki Uluslararası Nakliyeciler Derneği temsilcileri ve TIR şoförleriyle görüşerek sınırda alınacak önlemlerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Alanda yapılan incelemelerle ilgili bilgiler veren Kileci ve Altunkaya, incelemelerin tamamlanmasının ardından 7 Mart Cumartesi günü Ankara’da Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının yetkililerinin de katılacağı bir toplantıda konunun masaya yatırılacağını ifade ettiler.

Ankara’da konuyla ilgili Ticaret Bakanı Pekcan ve Sağlık Bakanı Koca ile gerekli görüşmeleri yaparak ülke ekonomisi için adeta can damarı olarak gördükleri Habur Gümrük Kapısı’ndan TIR’ların kontrollü geçişinin hızlandırılması için önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Kileci ve Altunkaya, toplantıların ardından bugün de Habur Gümrük Kapısı’nda incelemelerde bulunduklarını anımsattı.

Mevcut uygulamalardan dolayı TIR geçişlerinin çok yavaş sağlandığına dikkat çeken Kileci, “Gümrük kapısında geçişlerin sağlıklı ve hızlı gerçekleştirilebilmesi için gerekli personel ve ekipman desteğini bizler vereceğiz. Yarın Ankara’da Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile ortak bir toplantı gerçekleştirerek, burada edindiğimiz izlenimleri ve sorunun acil bir şekilde çözülmesi için de alınması gereken önlemleri görüşecek ve bir karara varacağız. Elbette insan sağlığı her şeyin üzerinde. Habur Gümrük Kapısı’ndan ihraç ürünlerimizin steril bir ortamda geçişini sağlamak, araçların dezenfekte işlemlerini hızlandırmak ve ihracattaki sürdürülebilirliği sağlamak için bizler üzerimize düşen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Habur Sınır Kapısı’nda çeşitli incelemelerde bulunan heyet, bir rapor hazırladı.

Ayrıca sınırda bekleyişini sürdüren TIR şoförleri ve ihracatçılar gözlerini Ankara’da gerçekleştirilecek toplantıya çevirdi.  (İLKHA)