• DOLAR 32.518
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2431.099
  • ...
Prof. Dr. Huriye Martı: "Kul olarak Allah'ın karşısında kadın ve erkek eşittir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağrı Kültür Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı'nın konuk olduğu program, Merkez Camii müezzini Mustafa Ayışık'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, konferansa halkın teşrifinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, " Ailede karı koca ve toplumda herkes sorumluluğunu bilse İslam'ın gösterdiği ufukta yürüyebilse Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in çizdiği rota doğrultusunda hayatına yön verebilse problem bitmiştir." dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Prof. Dr. Huriye Martı, yeryüzünde yaratılan en kıymetli varlığın insan olduğunu hatırlatarak kadın ve erkeğin farklı özelliklerde olduğunu ifade etti.

"Her birimiz, kadını ve erkeği ile dünyaya iyi işler yapmak için gönderildik "

İnsanın akıllı, şerefli, onurlu ve güçlü bir varlık olduğunu belirten Martı, "Allah, yeryüzünün en kıymetli varlığı olarak insanı yaratmıştır. İnsan yeryüzüne geldiğinde iki şey emredilmiştir. İki büyük sorumluluğu vardır: Birincisi inanmak yani iman etmek yani Allah'ı tanımak. İkincisi ise iyi işler yapmaktır. Biz her birimiz kadını ve erkeği ile dünyaya iyi işler yapmak için gönderildik. Allah-u Teâlâ, kadın ve erkek arasında bu konuda hiçbir ayrım gözetmez. Kul olarak Allah'ın karşısında kadın ve erkek eşittir. Çünkü kadın ve erkek Allah'a, peygamberlere, kitaplara, meleklere, ahirete, kaza ve kadere iman ile mükelleftir. Hepimiz namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek gibi hem ibadetler noktasında hem de ahlak konusunda, Allah karşısında eşitiz. Herkes namuslu, dürüst, doğru sözlü, mütevazı, cömert ve sabırlı olma noktasında aynı seviyededir. Dolayısıyla kulluk bakımından Allah-u Teâlâ'nın huzurunda eksikliği yoktur." diye konuştu.

"Farklılıklarımız sayesinde birbirimizin dünya hayatını kolaylaştırıp beraber cennete yürümeye çalışırız"

Kadın ve erkek arasındaki farklılıkların hayatı kolaylaştırdığının altını çizen Prof. Dr. Huriye Martı, "Allah bize farklı farklı özellikler, farklı farklı yetenekler vermiştir. Kadının kendine has nitelikleri yetenekleri tecrübeleri ve kendine has özellikleri vardır. Bir kadın ve bir erkek birbiriyle birebir aynı değildir. Bu farklılıklar hayatımızı kolaylaştırmak içindir. Farklılıklarımız sayesinde birbirimizin dünya hayatını kolaylaştırıp beraber cennete yürümeye çalışırız. Allah Kur'an'da diyor ki, 'Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velisidir'. Karşılıklı olarak birbirlerini kucaklar, birbirlerini kötülükten korur, birbirlerini muhafaza ederler. Ailede esas olan adalettir. Sadece karı koca arasında değil, çocuklar arasında da adaletli olmak çok önemlidir. Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurur ki; 'Allah'tan korkun ve evlatlarınız arasında adaletli davranın.' Anne baba, çocukları arasında ayrım yapıyorsa orada adaletsizlik vardır." ifadelerini kullandı.

Programından sonra İl Müftüsü Tandoğan Topçu, Prof. Dr. Huriye Martı'ya kilim üzerine dokunmuş İshak Paşa Sarayı tablosu armağan etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir