• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...

GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen panel öncesinde açılış konuşmasını yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, üreten bir şehir olan Gaziantep'in her şeye rağmen bölgesinde parmakla gösterildiğini, son dönemlerde yaşanan sorunların çözümü için, el birliğiyle çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Olayların hızla değiştiği bir çağda ticari ilişkilerin de çok hızlı değiştiğini kaydeden Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya ise, hıza ayak uydurabilmek için yeni yöntemler geliştirmek gerektiğini belirtti. Bu yöntemlerden birinin de ticari diplomasi olduğunu ve sivillerin yürüttüğü diplomasinin, devlet yetkilileri arasındaki diplomatik ilişkiler kadar etkili sonuçlar verdiğini belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, zor bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek, "Bu coğrafyada güçlü olmak, her yönden üretmek, yüksek teknolojiye geçmek ve bunu diplomasiye dönüştürmek zorundayız." diye konuştu.

"Dünya bir virüsle karşı karşıya"

Vali Gül, konuşmasında yeni tip Corona virüs (Kovid-19) nedeniyle, Irak ticaretinin merkezi olan Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasına değinerek, "Bu konudaki problemleri biliyoruz, ilgililere ilettik. İnşallah kısa süre içerisinde yüz yüze de görüşeceğiz. Dünya bir virüsle karşı karşıya. Her ülke bunun tedbirini alıyor. Ülkemiz de tedbirlerini alırken 82 milyonun güvenliğini göz önünde bulunduruyor. Güvenliği ihlal etmeden ticaret yapılabilir mi? Bunlarla ilgili alternatifleri, önerileri konuşuyoruz." dedi.

"Güneydoğu olarak ihracatın yüzde 35'ini Irak'a yapıyoruz"

Dünya ticaretinin en önemli gündem maddelerinden birinin ticari korumacılık olduğuna dikkat çeken Mahsum Altunkaya, "Dünyanın en büyük ekonomileri arasında ticaret savaşları yaşanmaktadır. Bu ortamda da ihracat artışı sağlayabilmek için sivil ilişkilerin önemli bir payı var. Bu vesileyle son dönemde yaşanan önemli bir soruna da değinmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Corona virüs nedeniyle Irak sınırında geçişler kapanmış durumda. Irak, 2019 yılında ülkenin en önemli 6'ncı ihracat pazarımızdır. Erişimde yaşanan sorunlar ülke için ciddi neticeler doğuracak. Bölgemiz de en çok sorun yaşayacakların başında geliyor. 8,5 milyar dolar ihracatımızın, 2,5 milyar dolarını Irak'a yapıyoruz. Güneydoğu olarak ihracatın yüzde 35'ini ise Irak'a yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci de, Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada bulunduğunu, tarih boyunca zorluklarla savaşılan bir bölgede yaşadıklarını ifade etti.

Gaziantep sınırında bir savaş yaşandığına dikkat çeken Kileci, yaşanan zorluklara rağmen yatırım yapmaya, ekonomiyi canlandırmaya, ihracatı artırmaya çalıştıklarını vurguladı.

Kileci, panelde başka ülkelerde neler yapabileceği, yeni pazarlara ulaşma konusunda atılması gereken adımlar gibi konuların konuşulması ve alınması gerekirken, son yaşanan sorunların gündemi tamamen değiştirdiğinin üzücü olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından panel bölümüne geçildi. (İLKHA)