• DOLAR 32.547
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2429.427
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

IHS Markit tarafından hazırlan Amerika Birleşik Devletleri Şubat ayı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi çalışmasına ilişkin sonuçlar açıklandı. Geçtiğimiz Ocak ayında 51.9 olan endeks değerinin Şubat ayında 50.7’ye gerilediği görüldü. Şubat ayı ortasında açıklanan flaş verilerin de 0.1 puan altında kapanan endeks, aynı zamanda Ağustos ayından bu yana gerçekleşen en düşük endeks değeri olarak da kayda geçti. Koronavirüs salgını nedeniyle tedarik zincirlerinde meydana gelen bozulmanın hem mevcut üretim faaliyetlerini hem de yeni siparişleri olumsuz etkilediği belirtiliyor.

KORONAVİRÜS ETKİSİ

Koronavirüse bağlı olarak hem ihracatın azaldığını, hem de tedarik zincirlerinde ciddi gecikmeler yaşandığını belirten IHS Baş Ekonomisti Chris Williamson, buna bağlı olarak Şubat ayında fabrikaların hem fiili üretimlerinin hem de siparişlerin düşüş eğilimine girdiğini söyledi.

Resmi verilerin tarihsel ölçekte kıyaslanması yöntemiyle bir hesaplama yapıldığında, fabrika üretimleri ve siparişlerin yıllık %3 civarında bir hızla düşmekte olduğunu belirten Chris Williamson, buna bağlı olarak imalat sektöründeki istihdam kayıplarının da aylık ortalama 20 bin kişi olarak tahmin edilebileceğine dikkat çekti. Williamson ABD’de şu ana kadar daha çok tedarik zincirlerini etkilemekte olan salgın krizinin, kısa bir süre içerisinde tüketici taleplerini de olumsuz etkilemesinden endişe duyan birçok firmalar bulunduğunu belirtti. Williamson ayrıca, hali hazırda hisse senedi piyasasında yaşanmakta olan dalgalanmaların hem tüketicilerin harcama morallerini hem de iş insanlarının yatırım iştahlarını olumsuz etkilemekte olduğunu da sözlerine ekledi.