• DOLAR 32.37
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.441
  • ...
Siirt'te 'Adli Görüşme Odaları' uygulaması başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bakanlığın çalışmaları kapsamında suç mağduru kadınlar ile çocukların uzmanlar eşliğinde ifadelerinin alındığı adli görüşme odaları, 3 Nisan 2017'de faaliyete geçirilmişti.

Adli görüşme odaları, görüşme yapılacak kişilerin ifade ve beyan öncesinde kendilerine uygun şekilde hazırlanan "bekleme odası", ifade ve beyanlarının alındığı sırada sadece uzmanın ve görüşülen kişilerin bulunduğu, ifade ve beyanın kamerayla kayıt altına alındığı "görüşme odası" ve cumhuriyet savcısı, avukat, zabıt kâtibi gibi ilgililerin adli görüşme odasında yapılan görüşmeyi izledikleri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla adli görüşmeciye sorulmasını istedikleri soruları ilettikleri "gözlem odası" olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Özellikle hassas soruşturma ve kovuşturmalarda bu odaların kullanılması ile birlikte, adli süreçlerde mağdurların tekrar mağdur olmalarının da önüne geçileceğini ifade eden Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Bölümü Müdürü Nihat Ekinci, bu odalarda, uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların desteği ile rahat bir ortamda ifadelerini verebileceğine dikkat çekti.

 

"AGO odalarını şiddet suçu mağdurlar ve kırılgan gruba mensup mağdurlar kullanacak"

Kırılgan suç mağdurları, yaşadıklarını duruşma ortamında, sanık ve diğer kişilerin huzurunda anlatmak durumunda kalmayacaklarını belirten Ekinci, "Mağdurlar kaygılanmadan online duruşma erişimi ile beyanlarını verebilecekler. Daha önce 56 ilde kurulu bulunan bu adli görüşme odalarında bugüne kadar 14 bin 'in üzerinde ifade ve beyanı alındı. Özellikle cumhuriyet savcılarımız ve ağır ceza mahkemelerimiz başta olmak üzere tüm hâkim ve savcılarımız tarafından, suçtan etkilendiği ve etkilerini üzerinden atamadığı değerlendirilen taraf beyanları bu odalarda alınmaya başlanacaktır. Adli görüşme odaları (AGO) daha çok; mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar,  cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurlar tarafından kullanılmaktadır." dedi. 

"55 il adli görüşme odasını faal bir şekilde kullanmaktadır"

Bu noktada soruşturma aşamasında cumhuriyet savcıları ve kovuşturma aşamasında mahkemelerimiz, fail ve mağdurun yüz yüze gelmemeleri gerektiğini değerlendirdiklerini kaydeden Ekinci, "Her vakada, bu odaları kullanarak uzman desteği ile mağdur beyanını alabileceklerdir. Daha önce 49 ilde bu sistem faaliyete geçirilmişti. 2020 yılında ise 6 il daha bu kervana katılmış oldu.  Şuanda 55 il adli görüşme odasını faal bir şekilde kullanmaktadır. 2017'den itibaren 14 bin görüşme gerçekleştirilmiştir, burada istenen amaç mağdur olan insanların tekrar sanıkla yüz yüze gelmeden uzman eşliğinde, rahat bir ortamda güvendiği insana sohbet eşliğinde yaşadığı olayı anlatmasıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir