• DOLAR 32.602
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2489.266
  • ...
Diyarbakır'da Prof. Dr. Fuat Sezgin kitap söyleşisi etkinliği başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kitap Söyleşilerinin ilkine, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Karakaş tarafından Prof. Dr. Fuat Sezgin'in "Buhari Kaynakları Hakkında Araştırmalar" adlı kitabının kritikleri yapılarak başlandı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hadis oksidentalizmi çalışmalarına katkısı ve hadis alanındaki etkileri ile ilgili doktora çalışması yapmış tek akademisyen olduğunu söyleyen Karakaş, "Ömrünü İslam Bilim Tarihi araştırmalarına adayan Sezgin, 6 ay gibi kısa bir sürede Arapçayı, hocasının tavsiyesi üzerine ise 27 yılda 27 dil öğrenmiştir. Yetmişli yaşlarına kadar günde 18 saat çalışan Sezgin 'Bize ne tavsiye edersiniz?' Sorusuna cevaben, 'Zahit ve kanaatkâr olun. Dünya nimetlerine aşırı derecede kapılmayın. Sabr-ı cemil denilen güzel ahlaka sahip olun. Her türlü söz ve davranışlarınızda Allah korkusu ile hareket edin. Daha çok okuyun. Okurken aklınız başka yerlerde olmasın.' diye tavsiyelerde bulunurdu." dedi.

Karakaş, Fuat Sezgin'in "Benim mensubu olduğum bir ilim, kültür ve medeniyet dünyası var. Bizler köksüz ve sahipsiz değiliz. Çok derinlere inen sağlam bir medeniyete beşiklik etmişiz. Fakat yüzyıllardır bu medeniyetin görmezden gelindiğini hakkının yenildiğini, tahkir edilip, bütün yaptıklarının da elinden alındığını ve ona zulüm edildiğini gördüm. İslam medeniyetinin bu göz kamaştıran birikimini ve dünya bilimine yaptığı büyük katkıları, bunun farkında olmayan dünyaya tanıtmayı gaye ittihaz ettim. Bu gayretimin bir kısmı sadece bilim dünyasına hizmet, diğer çok mühim bir gayesi ise koskoca bir İslam âleminin yitirmiş olduğu kendine hürmeti, güveni ve insanlık tarihindeki yerini hatırlatarak kaybettiklerini iade etmek içindir." ifadelerini dile getirdi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir