• DOLAR 32.572
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2424.65
  • ...
Çocukların Yürüyüşünde Aksama `Perthes` Bulgusu Olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, Perthes hastalığı hakkında merak edilen soruları cevaplandırdı.
 
Perthes hastalığının çocuk ortopedisinin önemli hastalıklarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Şeref Aktaş, "Perthes Hastalığı, femur başı dediğimiz uyluk en üst kısmındaki top şeklindeki kemik bölgesinin kan akımının geçici olarak duraksaması ile gelişir. Bunun sonucunda, Perthes hastalığı femur başı kemiğinde nekroz dediğimiz kemik ölümü ve akabinde yeniden nekrotik kemiğin uzaklaştırılıp yeni kemik oluşumu ile giden bir süreç içerisinde seyreder" dedi.
 
"Perthes Hastalığı Erkeklerde 4 Kat Daha Fazla Görülüyor"
Perthes hastalığının erkeklerde 4 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Aktaş, "Bu hastalığı erkek çocuklarda kızlardan 4 kat daha çok görülür. Perthes hastası çocuklar, genel yapı olarak çok hareketli yapıda olup ele avuca sığmaz dediğimiz yapıda çocuklardır. Perthes hastaları, sıklıkla aksama, kalça ve/veya diz ağrısı şikâyeti ile Çocuk Ortopedistine başvururlar. Hastaların bulguları zaman zaman şiddetlenir, zaman zaman hafifler. Perthes hastalarının muayenelerinde eklem hareketleri kısıtlı olup eklem hareketleri sırasında çocuk ağrıdan şikâyet edebilir. İleri olgularda bacak çapında incelme ve kısalık görülebilir" şeklinde konuştu.
 
"Erken Yaşta Teşhis Tedavisinde Son Derece Önemlidir"
Erken yaşta teşhisin Perthes hastalığı tedavisinde önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aktaş, "Perthes hastalığında femur başının beslenmesinin bozulmasıyla femur başı kemiğinin bir kısmı ya da tamamında nekroz dediğimiz kemik ölümü görülür. Vücut tarafından, bu nekrotik kemik absorbe edilerek (ortadan kaldırılarak), yeni kemik yapımı sağlanır. Bu yeniden yapım sürecinde kemik daha yumuşak ve güçsüz olduğu için atlama, zıplama ve düşme gibi travmalarda baş kemiğinde kırık ve çökmeler görülebilir. Yeniden yapılanırken femur başı aldığı basıya göre şekil alır. Bu nedenle tedavide femur başını asetabulum dediğimiz kalça eklemini yuva kısmının içinde tutulması amaçlanır. Bu şekilde küresel yapıda gelişimi hedeflenir" ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir