• DOLAR 32.535
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2491.605
  • ...
ABD`de Birinci Olan Cami Tasarımı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ODTÜ, İzmir İleri teknoloji ve Berkeley Üniversitesi mezunu 4 gencin cami projesi ABD basınında ‘Tüm zamanların camisi’ başlığıyla yer buldu. Tamamen çevre koşulları gözetilerek tasarlanmış ‘Yeşil Cami’ projesi, geleneksel cami formunu yok saymak yerine ana mimari öğeleri tutarak tekrar yorumluyor. Yeni camilerin çoğunda unutulmuş farklı işlevler de geri getiriliyor.

Bütün zamanların camisi

ABD’de ‘Tüm zamanların camisi’ başlığıyla yer bulan projenin en büyük özelliği kendi kendine yetebilmesi. Kaynakları olabildiğince az harcayan ‘Yeşil Cami’ rüzgar , su ve güneş enerjilerini kullanarak çevreye minimum zarar veriyor. Doğa için birlikte yaşaması için tasarlanmış projede en önemli etken caminin konumlandırılacağı alanın iklim koşulları, sürdürebilir bir kullanım için yağmur suyu ve güneş enerjisinden yararlanılıyor. Caminin aydınlatılması ve sıcak su ihtiyacını karşılamak üzere kubbeyi oluşturan hücreler arasına güneş panelleri yerleştiriliyor.’Yeşil Cami’yi’ kütüphane, derslikler ve imarethane gibi birçok sosyal aktiviteyi destekleyen dini bir kompleks olarak tasarladıklarını ifade eden tasarım ekibi, daha sürdürülebilir bir kullanım için yağmur suyu ve güneş enerjisinden yararlandıklarını belirtti. Çatıların, yeşil çatı olarak tasarlanarak aşırı sıcak günlerde ısının düşürülmesi ve iç mekanlarda hava kalitesinin artırılmasının hedeflendiği projede, su tüketimini azaltmak amacıyla yağmur suyu toplanıp arıtılarak yüksek verimli damla sulama sistemi ile kompleks içerisinde tasarlanan tarım bahçelerinin su ihtiyacı karşılanıyor.

Tasarımcıların üçü Türkiyeli biri Amerikalı

Onat ÖKTEM:1982 doğumlu.ODTÜ Mimarlık mezunu.Halen ODTÜ Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Yüksek lisansına devam ediyor.Eğitim ve meslek hayatında birçok ulusal ve uluslar arası ödül aldı.

Ziya İMREN:1981 doğumlu.İzmir İleri teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü mezunu.Yüksek lisansı ODTÜ Mimarlık.

Zeynep ÖKTEM:1983 doğumlu.ODTÜ Mimarlık mezunu.Yüksek lisans tezi otistik çocuklar için okul tasarımı. O da birçok ödülün sahibi.

URI TZARNOTZKY:Amerikalı.UC Berkeley Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir