• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Peskov: "Türk askerleri gözlem noktalarının dışındaydı" dedi.
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

İdlib'de Türkiye askerlerinin hedef alınmasının ardından 33 asker hayatını kaybetmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Türk askeri olmaması gereken bölgede Suriye jetleri tarafından vuruldu" açıklaması yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya'nın sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu saldırı sırasında birliklerimizin etrafında hiçbir silahlı grubun da bulunmadığını burada belirtmek isterim" ifadeleriyle bu iddiaları yalanladı.

Fakat Kremlin ısrarını sürdürüyor. 

"HAYATINI KAYBEDEN TÜRK ASKERLERİ GÖZLEM NOKTALARINDA DEĞİLDİ"

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Türk askerlerin hiçbiri, gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi. Bu noktalardaki askerler ne yaralandı ne de bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Türk askerlerinin hayatını kaybettiği trajik olaylar, eski Sovyet ülkelerinin vatandaşları da dahil çok sayıda yabancı paralı askerin bulunduğu terör gruplarının saldırı düzenlediği yerlerde gerçekleşti. Çok sayıdaki talebimize rağmen Türk tarafı, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bize bildirmedi."

Güvenlik Konseyi üyeleri, Suriye ordusunun terör gruplarına yönelik operasyonu sırasında Rus tarafının söz konusu gözlem noktalarındaki Türkiye askerlerinin güvenliğinin sağlanması için gereken her şeyi yaptığını iddia etti.

"TÜRKİYE GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ"

Sağlanan mutabakat üzerine ve Rus tarafının ısrarlı talepleri üzerine daha önce İdlib gerilimi azaltma bölgesinde Türk askerine ait gözlem noktaları kuruldu. Türk askerlerin yükümlülükleri arasında militanların faaliyetlerini kontrol etmek, onların terör faaliyetlerinde bulunmalarını önlemek ve Rus askeri tesislerine yönelik saldırgan eylemleri önlemekti. Türk partnerler bu görevi yerine getiremedi, zira militanların önemli bir bölümü onların kontrolü dışında bulunuyor.

HULUSİ AKAR NE DEMİŞTİ?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklaması sonrasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya Federasyonu'nun sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiş, ilk atışa müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen maalesef saldırı devam etmiştir. Bu hava saldırıları sırasında ambulanslar dahi vurulmuştur. Ayrıca bu saldırı sırasında birliklerimizin etrafında hiçbir silahlı grubun da bulunmadığını burada belirtmek isterim. Hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla derhal 200'den fazla rejim hedefi ağır şekilde ateş altına alınmıştır. Bu atışlar sonucunda 5 helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 çeşitli cins ve çapta top ve obüs, 5 mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 3 mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, bir karargah binası ve 309 rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir. Atışlarımız ve faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir."

RUS SAVUNMA BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

İdlib saldırısının ardından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Rus uçakları, Türk askerinin vurulduğu bölgede kullanılmadı. Türk askeri, Suriye jetlerince vuruldu. Türkiye'nin kayıpları sonrası ateşkesi uygulamaya hazırız. Türkiye'nin İdlib'deki koordinasyon merkezi ile temas halindeyiz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir