• DOLAR 32.343
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2238.205
  • ...
Sağlık ile İlgili Pratik Bilgiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Herkesin başına gelebilecek olayların çözümleri haberimizde...

 

-Parmağınıza kıymık batarsa… O zarar görmüş bölgenin üzerine iyice olgunlaşmış bir muzun birkaç dilimini koyun ve bir bandajla kapatın.

-Muzun içindeki enzimler ciltteki yabancı maddenin çıkmasını kolaylaştıracaktır.

-Burnunuz tıkalıysa… Bir kaba ılık su koyun ve içine biraz tuz dökün. Bu tuzlu suyu hafifçe burnunuza çekip bırakın.

Tuzlu su burundaki damarları rahatlatacak. Burnunuz açılacak ve rahatça nefes alabileceksiniz.

-Ayaklarınız kokuyorsa… Ayaklarınızı talk pudrasıyla ovun ve sonra kurutun(tabii ki temiz!) çorabınızı giyin.

Bu, bir süre için ayağınızın terlemesini ve bunun sonucunda koku oluşmasını engelleyecek.

-Parmağınızı sıkıştırdıysanız ya da ayak parmağınızı çarptıysanız… Parmağınızı dik tutup üzerine sıkıca bastırın. Bu, ağrınızın azalmasını sağlayacaktır.

-Ani bir öksürük krizi geçiriyorsanız… En sevdiğiniz şekerlemeyle bu sorunu çözebilirsiniz.

Şekeri uzunca bir süre emerek boğazınızı rahatsız eden öksürük krizini engelleyebilirsiniz.

-Nefesiniz kötü kokuyorsa... Ağız kokusunun sebebi çoğunlukla susuzluktur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen iki bardak su için.

-Cildinizde siyah noktalar görüyorsanız… Bu problem susuzluktan veya kan şekerinizin düşmesinden dolayı oluşmuş olabilir.

Bu yüzden hemen bir bardak dolusu su için ve bol bol meyve tüketin. Buna rağmen siyah noktalar geçmiyorsa bir dermatologa danışmalısınız.

-Meyve / Fakat neden meyveyi olduğu gibi yemek varken suyunu sıkalım ki? Meyve suyu yerine meyveyi tercih etmek hem lif hem de su olarak kişiyi daha fazla doyuruyor ve kilo kaybetmeye yardımcı oluyor. Portakal suyu ve portakal arasında 150 kalori fark ettiğini de hatırlatalım...

KURUYEMİŞLER

Kuruyemişlerin en önemli özelliği liften zengin olmaları, şeker içermemeleri, katkı maddesi olmamasıdır. Bu nedenle günde bir çay bardağı kadar tüketebilirsiniz. Ama akşam beşe altıya kadar yemenizde fayda var. Akşam saatlerinde metabolizma hızı yavaşladığından dolayı, aldığınız kaloriyi yakamayabilirsiniz.

 MİDE DOSTU YOĞURT

Eğer her gün bir kâse yoğurt yerseniz hastalanma riskinizi yarı yarıya indirmiş olacaksınız. Midenizin ve bağırsaklarınızın dostu olan yoğurt, B1, B2, A ve C vitaminlerinin yanında fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demirden zengin bir besin. İçeriğindeki laktik asit bağırsakların sindirim işlevini hızlandırıyor.

YORGUNLUĞU SOĞANLA YENİN

Aşırı yıpranmaya ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir. Kanı sulandırdığı için de beynin daha iyi oksijen almasını sağlar.

EKRANDAN UZAK DURUN

Fazla TV izlemek ve uzun süre bilgisayar ekranına bakmak, gözün "makula" tabakasında onarılması güç tahribatlara yol açıyor. TV ve bilgisayar başta olmak üzere, gözler için zararlı yapay ışıklar yayan teknolojik cihazlara uzun süre bakmak zorunda kalan kişileri, ciddi göz sorunları bekliyor. Gözde meydana gelen fiziksel rahatsızlıklarda mucizevi tedavi olanakları sunan mikro cerrahi yöntemleri bile teknolojik ürünlerin olumsuz etkilerini ortadan kaldıramıyor.

BANYO YAPARAK DİNLENİN

  1. a) Ilık suyla banyo yapmak, özellikle günün yorgunluğundan ileri gelen sıkıntı ve gerginliklerin, isteksizliklerin en iyi tedavi yoludur. Beden ve zihin yorgunluğunun tedavisinde ilaçlardan önce düzenli şekilde yapılan ılık banyoları denenmelidir.
  2. b) Ilık su ile doldurulmuş bir küvet veya jakuzi, banyonun etkinliğini daha da artıran faktörlerdir. Ilık su dolu küvete bazı aromatik yağların konması(aromaterapi), bazı minerallerin eklenmesi cilt bakımı açısından da büyük yarar sağlar ve cildin nem oranını ayarlar.
  3. c) Vücut ısısındaki bir su ile banyo yaparken damarlar genişler, tansiyon normalleşir, sinir sistemi rahatlar.

Bağırsaklar, böbrekler ve karaciğerin çalışması kolaylaşır.

  1. d) Vücutta birikmiş olan bazı zararlı maddeler dışarı atılır. Ferahlık, canlılık meydana gelir. İyi bir banyodan sonra kuru ve yumuşak bir havlu ile kurulanmanız önemlidir. Cildin normalin üzerinde ıslak kalması mantar ve bazı hastalıkları davet eder.

SİGARA DUMANININ ÇOCUKLARA NE ZARARI VAR

-Astım ve solunum yolları hastalıklarına,

-Daha sık gribe yakalanma, hastalanma ve okuldan geri kalmaya,

-Orta kulakta sıvı birikmesine(sağırlığa yol açabilir).

-Yanında sigara içilen çocukların hayatlarının her hangi bir döneminde sigaraya başlama olasılığı olur.

HAMİLELİK KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Araştırmalara göre hamilelerde, kanser yapıcı etki yaratan büyüme hormonu baskı altına alınıyor. Bu da bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor. Harvard Tıp Fakültesi araştırmacılarının bulgularına göre hamilelik sırasında kandaki bazı hormon salgılarının düzeyi değişiyor. Yüksek düzeyde olması halinde kanser yapıcı etki yaratan "IGF-1" adlı büyüme hormonu hamile kadınlarda baskı altına alınarak azalıyor.

LAVANTA HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

İnsanlar üzerinde sakinleştirici özelliği bilinen lavanta kokusunun kısa ve uzun hafızayı güçlendirdiği gibi dikkati artırdığı da anlaşıldı. İngiltere'nin Blackpool Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmada, lavanta koklayan kişilerin izlenim ve gözlemlerini daha uzun hafızada tutabildikleri ortaya çıktı. Bu arada lavanta, naftalin görevi de görüyor. Ağır kokulu naftalinden hoşlanmayanlar gardroplarına lavanta koyarak giysilerini güvelerden koruyabilirler.

Püf Noktası:

** Çöp öğütücünüzün kötü kokmaması için limon kabuklarını ve buz parçalarını iki haftada bir öğütün.

GÜÇLÜ SAÇLAR VE TIRNAKLAR İÇİN

Bazı besinlerin içinde bulunan kalsiyum ve demir gibi mineraller, vücudun keratin yapımını artırırlar. Keratin ise güçlü tırnaklar ve saçlar için gereklidir. Ayrıca protein ve B vitamini de tırnak ve saç yapımı için önemlidir. Bu vitamin ve minerallerin tümünü süt ve süt ürünlerinde bir arada bulabilirsiniz. B vitamini ayrıca balık, ıspanak, kepek ve yumurtada bolca var. Demir ise en çok kuzu etinde, yumurtada, soyada ve kayısıda bulunuyor.

AĞIZ YARALARINA DOĞAL YÖNTEMLE TEDAVİ

Ağzınızda oluşan yaralar yemek yemenizi engellediği gibi, çeşitli enfeksiyonların da başlamasına neden olabilirler. Bunun için; taze böğürtlen yaprağını bir litre suyla kaynatın. 5 dakika demlenmesini sağlayın.

Sonra ağzınızı çalkalayın. Bu ağzınızda oluşan iltihaplı yaralara çok iyi gelecektir.

TATLI YERİNE MEYVE

Kilo almamak için meyve yemek çok daha sağlıklıdır. C vitamini, folik asit, B grubu vitaminleri ve demir açısından en zengin meyveler çilek ve kividir. B6 vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum içeren incir öneriliyor. Ve tatlı isteğini en çok gideren çikolata. Aşırıya kaçmamak kaydıyla çikolatanın kalp ve damar sistemini koruduğu biliniyor. Tek öneri çikolatayı yemekten sonra yemek. Uzmanlar, "Bu sayede aşırı yeme riski de ortadan kalkar" diyor.

EKMEK VE YAĞI KESMEYİN

Zayıflayabilmek için genellikle yapılan ilk iş, ekmeği ve yağı kesmek olur. Bu da çok yanlıştır. Çünkü vücudun yağa ve ekmek gibi karbonhidrat içeren besinlere(pilav, makarna)ihtiyacı var. Neden mi? Çünkü yağda eriyen ve mutlaka tüketilmesi gereken vitaminler var. Bunlar, A,D,E,K vitaminleridir. Enerjimizin yaklaşık %65'ini de karbonhidratlardan karşılıyoruz. Onun için ekmeği ve yağı kesmek yerine, belli ölçülerde tüketerek dengeli beslenmek gerekiyor.

DELİKSİZ UYKUYA HASRETSENİZ BUNLARI DENEYİN

-Yatmadan önce ılık bir duş alın.

-Uykudan önce kahve ve meşrubat gibi içecekler tüketmeyin.

-Yatağınıza sadece uyumak için girin ve uykudan önce bir bardak ılık süt için.

-Perdelerinizi ve kapınızı kapatın.

-Uyumadan önce odanızı iyice havalandırın.

ÇOCUĞUNUZU OKULA AÇ GÖNDERMEYİN

Doktorlar, çocukların sabahları kahvaltı yaptırılmadan okula gönderilmeleri halinde, dikkatlerini toplamakta güçlük çekeceklerini bunun da eğitimi olumsuz yönde etkileyeceği bildirildi. Çocukların, okul çevresinde açıkta satılan gıda maddelerine yönelmemeleri için, karnının evde doyurulmasının ve beslenme çantasına kendisine yararlı, sevdiği yiyeceklerin konulmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Çocuğuna ‘süt iç, meyve ye, taze meyve suyu iç’ diyen anne ve babalar, bunları söylerken örnek de olmalılar.

BOYA KOKUSUNDAN RAHATSIZLIK DUYARSANIZ

Taze boya kokusunu yok etmek için şu çarelerden yararlanabilirsiniz:

Boya kutusuna litre başına 2 çorba kaşığı vanilya karıştırın ya da boyadığınız odaya, içinde kesik bir soğan bulunan soğuk su dolu bir kap yerleştirin. Ayrıca ekmek içiyle doldurulmuş bir tabak da aynı işi görecektir.

EKİNEZYA:

Kışın nezle ve gripten korunmak için içeceğiniz ekinezya çayı üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere, tüm hastalıklara ve hatta alerjik reaksiyonlara karşı bünyenin direncini artırmaktadır.

İLGİSİZLİK ÇOCUĞA PARMAK EMDİRİYOR

Çocuklardaki parmak emme alışkanlığının en büyük nedeninin ilgisizlik olduğu, bu durumdaki bebeklere daha fazla meme veya biberon verilmesi gerektiği bildirildi. Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, bebeklerin parmak emmesinin kötü bir alışkanlığın başlangıcı olduğunu, bu alışkanlığın kazanılmasından önce annenin önlem alması gerektiğini belirtti.

MARULUN YARARLARI

Kemik erimesine karşı etkilidir. Kolesterolün düşürülmesinde etkili bir besindir. Kalsiyum, bakır, çinko minerallerinin yanı sıra A, C, E, K ve B2 vitaminlerini içerir. Cam kavanozda saklayınız. Ayrıca, 100 gramında küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlası vardır.

PÜF NOKTASI

Pişireceğiniz pirincin suyuna birkaç damla limon suyu ilave ederseniz, iştah açıcı bir beyazlığa sahip olabilirsiniz. Isıtırken soğuyan pirinç pilavınızı ısıtmak için tenceresiyle içi su dolu bir başka tencereye oturtun. Hepsini birden ateşe koyun. Arada karıştırın. Böylece, pilav tencerenin dibine yapışmadan ısınacaktır.

ELMA KANSERİ ÖNLÜYOR

Bilim adamları C vitamininin kanseri önlediğini, elmada bulunan doğal bir maddenin ise C vitamininden daha güçlü ve etkili olduğunu belirledi.

DİŞ AĞRISINA PRATİK BİTKİSEL AĞRI KESİCİLER

Dişiniz ağrıdığında bir çay bardağı suyu kaynatınız. İçine 3-4 adet karanfil atınız. 2-3 dakika kaynatıp dinlenmeye bırakınız. İçme kıvamına gelince ağzınızda gargara yapınız. Ağrının hafiflediğini hissedeceksiniz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir