• DOLAR 32.389
  • EURO 35.434
  • ALTIN 2324.336
  • ...
İGDAŞ`tan `Sessiz Katil` Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul`da kombi bacalarından ya da tesisattan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenme vakalarının son günlerde artması üzerine İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi (İGDAŞ), zehirlenmelere karşı uyarılarda bulundu. İGDAŞ, karbonmonoksit zehirlenmelerini, tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle ‘sessiz katil` olarak tanımlıyor.

İGDAŞ`ın açıklamasına göre; havaların soğumasıyla ısınmada kullanılan odun, kömür, doğalgaz, gazyağı ve tüp gazının yapısındaki fosil yakıtların tam yanmamasından dolayı karbonmonoksit gazından zehirlenme vakaları meydana gelebiliyor. İstanbul`a doğalgaz dağıtımını üstlenen İGDAŞ, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyulması gereken kurallara dikkat çekti. Karbonmonoksit zehirlenmelerini, tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle ‘sessiz katil` olarak tanımlayan İGDAŞ, "Ortamda yeteri miktarda hava olmaması durumunda kullanılan fosil yakıt tam yanmıyor ve baca gazı içinde zehirleyici etkiye sahip karbonmonoksit gazı oluşuyor. Baca sistemi yeterince iyi çalışmıyorsa bu karbonmonoksit yaşam alanına dolarak insanların hayatını tehdit ediyor." açıklamalarında bulundu.

Renksiz ve kokusuz olan karbonmonoksit gazının hissedilmesinin çok zor olduğunu vurgulayan İGDAŞ, uyku sırasında meydana gelen zehirlenmelerin ölümle sonuçlandığını söyledi. İGDAŞ, "Özellikle bacalı cihazların bulunduğu mekânlar gaz açıldıktan sonra kullanım amacı değiştirilip yatılan ve uyunulan mekânlara dönüştürülmemeli ve menfezler her ne sebepten dolayı olursa olsun iptal edilmemeli veya işlevsiz hale getirilmemelidir. Sessiz katil karbonmonoksitten korunmak için; zehirlenme belirtileri görüldüğünde hemen bulunulan mekanın havalandırılması, zehirlenen kişinin hızla ortamdan uzaklaştırılması ve acil yardım için 112`nin aranması büyük önem taşır. Zehirlenen kişi açık havaya çıkarıldığında eğer solunum yoksa suni teneffüs yapılarak Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır." şeklinde uyarıda bulundu.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir