• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
Fransız Dergiden Yine Küstahlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Daha önce Hz. Muhammed hakkında alaycı karikatürlere yer vererek büyük tepki toplayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, bu kez Hz. Muhammed`in hayatını ve İslam`ın tebliğ sürecini konu alan bir ilave yayımladı.

Bugün satışa sunulan sıra dışı ilavenin önsözünü Fas ve aynı zamanda Fransız vatandaşı dinler sosyoloğu gazeteci Zineb el-Rhazoui yazdı. Dergi yetkilileri, ilavenin içeriğinin Müslümanlar tarafından hazırlandığını belirterek, sadece imajların dergi çalışanlarınca çizildiğini, bu nedenle ilavenin "helal olduğu" görüşünü savundu.

Bugün yayımlanan birinci bölümde, Hz. Muhammed`in doğumundan peygamberliğinin başlamasına kadarki olaylar konu edildi.
Karikatürlerde "Hz. Muhammed`in yüzü"yle birlikte tüm fiziksel görünümüne alaycı bir çizimle yer verildi.
Karikatürlerden birinde, Hz. Muhammed "sünnetli bir çocuk" olarak çizilirken, Peygamber`in dünyaya gelişinin "büyük bir aydınlanmaya" vesile olduğu, annesi uygunsuz biçimde karikatürize ederek tasvir edildi.

Derginin ilk bölümünü yayımladığını bildirdiği ilave 62 sayfadan oluşuyor. "Hz. Muhammed`in hayatı"nın ikinci bölümünün ise bir sonraki ilavede yayımlanacağı bildirildi.

İlk tepkiler

Fransız mizah dergisinin tutumuna tepki gösterenlerden Noisy-le-Grand Müslümanları Derneği Başkanı Yunus Chabchoub, İslam`da hiçbir peygamberin resmedilmediğini vurguladı. Chabchoub, "İslam;da sadece Hz. Muhammed değil; Musa da, İsa da ve diğer peygamberler de yani Allah tarafından seçilmişlerin portreleri resmedilmez. Ancak, herkes kendi kafasında hayal etmekte serbesttir. Ama onlar karikatür çizmek istiyorlarsa, bunu ben bir Müslüman olarak kabul edemem. Allah onları ıslah etsin" dedi.

"Selefilik" üzerine denemeleri olan araştırmacı-yazar Samir Amghar da, Hebdo`nun Hz. Muhammed karikatürlerini içeren yayını eleştirerek, "Bu, Fransa Müslümanları tarafından bir provokasyon olarak görülecektir" diye konuştu. Amghar, Fransa`da şirketlerin "başkalarının görüşlerine saygı kültürünü içselleştirdiği"ni belirterek, "Yine de onlara karışamam" diye konuştu.

-Derginin savunması-

Öte yandan suçlamaları reddeden mizah dergisi Charlie Hebdo`nun Genel Yayın Müdürü Charb, "Muhammed`in Hayatı" başlıklı ilavenin Müslüman tarihçiler tarafından yazıldığını, karikatürleri bizzat kendisinin çizdiğini ifade etti.

"Onlar, birer karikatür ya da bir hiciv değil, Müslümanlar tarafından hazırlanmış bir biyografi" diye konuşan Charb, çalışmanın kapsamlı ve detaylı bir tarih araştırması sonucu hazırlandığını, önsözün de dinler sosyologu Franco-Faslı gazeteci Zineb tarafından yazıldığını söyledi.

Müslümanların bu konuda bir suçlama yapacağını sanmadığını belirten Charb, "Bu yayın kesinlikle Kur`an`ın bir parçası değildir. Alay etmek değildir. Eğer İsa`nın hayatından hikayeleri okuyorsam, neden aynısını Muhammed için görmeyeyim" ifadelerini kullandı.

-Dergi daha önce tepkilere neden olmuştu-

Charlie Hebdo, Kasım 2011`de "Hz. Muhammed" karikatürleri yayımlamış, ardından başlayan protesto gösterilerinde derginin editoryal işlerinin yürütüldüğü Paris`teki merkezi ateşe verilmişti.

Dergi buna rağmen, 19 Eylül 2012`de Hz. Muhammed`e hakaret içeren karikatürler yayımlamış ve pek çok ülkede büyük tepkilerle karşılaşmıştı.

Charlie Hebdo, genellikle Papalık, Hristiyanlık, Yahudilik gibi diğer inançlarla ve kutsal kabul edilen değerlerle ilgili de alaycı karikatürlere yer veriyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI DERGİYİ KINADI

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Charlie Hepbdo`nun yayınladığı karikatürü kınadığını söyledi. Fabius bu hassas dönemde yaşanacak provokasyonlara da dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Manuel Valls da derginin güvenliği için gerekli tedbirlerin artırılması talimatını verdi.

Paris Büyük Cami Rektörü Dalil Boubakeur ise Fransa Müslümanlarını provokasyonlara gelmemesi yönünde çağrıda bulundu. Olaydan çok büyük üzüntü ve endişe duyduğunu belirten Boubakeur, ırkçı ve nefret körükleyen din düşmanlığının yasalarla önlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

MÜSLÜMANLAR TEPKİSİNİ GÖSTERMELİ

Fransa Müslümanları Konseyi Başkanı Mohammed Moussaoui de derginin hiçbir haklı sebebi olamayacağını belirterek Müslümanlara yasal çerçeveler içinde kalarak, tepkilerini göstermeleri gerektiğini söyledi

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir