• DOLAR 32.33
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2307.15
  • ...
Afrika’nın en yoksul ülkesi Uganda’da 2 camii ibadete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yokluklar ve yetimler ülkesi olan Uganda’da camii ve mescitlere pek az rastlanıyor. Müslümanlar, mescit veya cami olmadığı için sokaklarda, toprak ve kum üzerinde ya da birkaç ağaç altına serdikleri bez parçalarının üzerinde ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.

Bundan hareketle ülkede çalışma başlatan Avrupa Yetim Eli, hayırseverlerin desteğiyle Müslümanların çoğunlukta olduğu Kamuli ve Buyende bölgelerinde 2 cami inşa etti.

Kısa bir sürede yapımı tamamlanan Bezmi Alem ve Murat Kocatürk camileri, hayırseverlerin katılımıyla düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Bölgedeki Müslümanlar, camileri aynı zamanda medrese, Kur’an kursu olarak da kullanıyor.

Yardım çalışmaları kapsamında bir grup hayırseverle Uganda’ya gelen Avrupa Yetim Eli yetkilileri, yerel halk tarafından sevgi gösterisiyle karşılandı.

Cami açılışında oyuncak ve şekerlemelerle de çocukları sevindirmeyi ihmal etmeyen Avrupa Yetim Eli temsilcileri, bölgede yardım çalışmalarına devam ediyor.

“Bu fırsatı bize veren Yetim Eli’ne çok teşekkür ediyorum”

İlk açılış töreni Buyende bölgesindeki Kiriberiria köyünde oldu. Açılış töreninde konuşan ve kendi adına cami inşa eden hayırsever Bezmi Alem, öncelikle dünyanın bir ucunda kendilerine bu fırsatı veren Yetim Eli’ne teşekkür ederek, “Caminin yapımında emeği geçen ve bu hayra sebep olan herkesten Allah razı olsun. İnşallah bu cami, nice Müslümanı yetiştirir ve buradan yetişecek Müslümanlar başka bölgelere faydalı olur.”  dedi.

“Müslüman din kardeşlerime çağrımdır, buraya gelin, görün ve yardım edin”

Cami açılışı hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Bezmi Alem, “Yetim Eli’ne çok teşekkür ediyorum. Bizleri buraya getirerek, Afrikalı kardeşlerimizle kucaklaştırdı. Bugün çok gururluyum, sevinçliyim. Yaşım 55 ve hayatım boyunca böyle bir an yaşamadım. İnşallah buraya gelmeye devam edeceğiz, yardımla gelmeye devam edeceğiz. Müslüman din kardeşlerime çağrımdır, buraya gelin, görün ve yardım edin.” diye konuştu.

“Karınca kararınca yardım etmeye çalıştık”

İkinci cami de Kamuli şehrinin Ediruma Bölgesi Balawooli Köyü’nde açıldı. Vefat eden oğlunun adına cami inşa eden ve oğlunun ismini verdiği caminin açılışında konuşan Mustafa Kocatürk, Bilal-i Habeşi’nin torunlarını selamladıktan sonra, şunu söyledi:

“Burada bulunmamızın sebebi, evladımız Murat Kocatürk adına yaptırdığımız caminin açılışı vesilesiyledir. Bu camiyi Amcası Müslüm Ergül ile babası olarak yaptırmış bulunuyoruz. Caminin yapılışında bizlere yardımcı olan Yetim Eli Derneğine ve ekibine canı gönülden teşekkür ediyorum. Cenabı Allah yar ve yardımcıları olsun. Avrupa yaşayan Müslümanlar olarak buraya kadar gelerek karınca kararınca bir şeyler yapmaya çalıştık. Cenab-ı Allah hayırlarımızı kabul etsin. Allah’a emanet olun.” 

Müslüm Ergül de cami açılışlarının kendilerini çok duygulandırdığını dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

“Afrika varlığın yok olduğu, yokluğun çok olduğu bir bölge”

Yapılan yardım çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Avrupa Yetim Eli Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş, üç aylar münasebetiyle Afrika’daki çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Ateş, “Şu an Uganda’nın İkanda bölgesindeyiz. Burada 2 bin insan yaşıyor. Bugün burada cami ve mescit açılışlarını gerçekleştirdik. Bölgede cami ve mescit ihtiyacı çok, çünkü ne bir medrese ne de bir okul var. Buradaki insanlar camide ibadetlerini yaparken, bunun yanında da okul eğitimlerini yine burada görüyor. Tabi buranın yetkilileriyle görüştük, su kuyusu ve mescit için teşekkür ediyorlar ancak okul, sağlık ocağı ve su tanklarına da ihtiyaçlarının olduğunu söylüyorlar. Buradan hayırseverlere şunu söylüyoruz: Afrika varlığın yok olduğu, yokluğun çok olduğu bir bölge. Bu mübarek üç ayların başında bu mağdur ve yetimlere yardım elini uzatalım.” dedi. 

Konuşmaların ardından Ugandalı çocuk hafızlar, caminin içinde Kur’an-ı Kerim okudu. Yapılan duanın ardından camilerin açılışları tekbir ve salavatlar eşliğinde yapıldı.

Bu arada yerel halka çeşitli hediyeler ve çocuklara da şeker, çikolata ve balon gibi ikramlarda bulunuldu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir