• DOLAR 32.562
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2430.275
  • ...
Hindistan’da tehlikeli tahrik Camilere saldırdılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABUZER ATASOY-DOĞRUHABER

Hindistan’da Müslümanlara yönelik şiddet çığırından çıktı. Hinduların son günlerde Müslümanlara ve İslami mekanlara düzenledikleri saldırılar, kan dondurucu nitelikte. Başbakan Narendra Modi’nin düşmanca politikalarına ve İslam karşıtı “Vatandaşlık Yasası”na itiraz etmek için uzun süredir sokaklarda olan Müslümanlar, Hinduların hedefi oldu. Polisin de destek verdiği Hinduların saldırıları sonrası çıkan çatışmalarda 24 kişi hayatını kaybetti, 200’e yakın kişi de yaralandı. Hindular, birçok bölgede camileri ve İslami mekanları da hedef aldı. Müslümanların evlerine kadar giren Hinduların ev sakinlerini darp ettiği hatta öldürdüğü belirtiliyor.

Hindistan'da; Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"na karşı protestolara, Hinduların ve polisin müdahale etmesiyle 20 kişi hayatını kaybetti.

Hint medyası, olaylarda 200’e yakın kişinin yaralandığını, hastaneye kaldırılan çok sayıda kişide kurşun yarası bulunduğunu aktardı.

Başkentin Maujpur, Kardampuri, Jaffrabad, Gokulpuri, Chand Bagh ve Bhajanpura bölgelerinde devam eden gösterilerde, çok sayıda araç, dükkan ve ev ateşe verilirken, polis gruplara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Aralık ayından bu yana devam eden protestolarda ölen sivillerin sayısı ise 42'ye çıktı.

CAMİYİ YAKTILAR

Sosyal medyaya düşen görüntülerde, bir grup Hindunun Ashok Vihar bölgesinde bir caminin minaresine tırmandığı görülüyor. Minarenin üzerine çıkan kişiler, hilali yerinden sökmeye çalışırken, çevredekilerin de yardımıyla minareye bayrak asılması ve zarar verilmesi üzerine alkış sesleri duyuluyor.

Irkçı Hindular, daha sonra camiyi ateşe verdi. Caminin, yandıktan sonraki görüntüsü yürekleri burktu.

MÜSLÜMANLARIN EVLERİNE SALDIRI

Yeni Delhi'nin kuzey doğusundaki Mustafabad bölgesi sakinlerinden Rauf Han, Hindu grupların "dini sloganlar" atarak Müslümanların evlerine demir çubuk ve bambu sopalarıyla saldırdığını söyledi. Han, evlerin kapılarını zorlayarak içeri giren grupların, insanları dövdüğünü ve eşyalara zarar verdiğini belirtti. Kendi ailesinin de can korkusu endişesiyle yakındaki camiye sığındığını ileri süren Han, evinin akıbetini bilmediğini ve kaçarken "Her şeyi yakın" şeklinde sesler duyduğunu kaydetti.

Irkçı Hinduların protestolarda öldürdükleri bir kişinin cesedini sürüklemesi de sosyal medyada büyük tepki gördü.

Bazı görüntülerde polisin de ırkçı Hindularla birlikte Müslümanlara saldırdığı görülüyor.

Medya kuruluşlarına konuşan Müslümanlar, polislerin kendilerine kurşun sıktığını ve ırkçı Hinduların, polisle birlikte kendilerine saldırdığını söyledi.

TRUMP "VATANDAŞLIK YASASI"NI GÖRMEZDEN GELDİ

Hint basınındaki haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaret ettiği ülkelerin liderlerini eleştirmekten kaçındığına işaret edildi. Trump'ın, "Vatandaşlık Yasası"nı tartışmak istemediğinin vurgulandığı haberlerde, Hindistan'ın halkı için doğru kararı vereceği yorumunu yaptığı kaydedildi. Trump ayrıca Modi’nin özgürlükçü (!) bir lider olduğunu iddia ederek, "Dini özgürlükler hakkında konuştuk. Başbakan Modi, insanların Hindistan'da dini özgürlük sahibi olmasını istiyor. Geriye bakarsanız Hindistan dini özgürlükler için çok çalıştı" ifadelerini kullandı.

MODİ’NİN İSLAM KARŞITI “VATANDAŞLIK YASASI”

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan düzenleme, 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistan'da, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

BU, MODİ’NİN MÜSLÜMANLARI HEDEF ALAN İLK ADIMI DEĞİL

Aşırı sağcı Hindistan Halk Partisi (Bharatiya Janata Party - BJP) lideri ve aynı zamanda başbakan olan Modi, göreve geldiğinden beri Müslümanları hedef alan ve kışkırtan adımlar atıyor. Nitekim geçen yılın Ağustos ayında, Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasanın 370'inci maddesi iptal edilmiş ve bölgenin özel statülü yapısı ortadan kaldırılarak Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayrılmıştı.

Kararının ardından Hint ordusu Cammu Keşmir'de operasyonlar düzenleyerek sivil halk üzerindeki baskıları yoğunlaştırmış, bölgedeki tüm yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı. Hint hükümeti de bölgedeki interneti ve iletişimi kısıtlamış, bölgenin dünyayla olan ilişkisini kesmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir