• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Havalimanlarına nöbetçi mahkemeler kurulmaya başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

10 Şubat’ta hizmet vermeye başlayan nöbetçi mahkeme Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının yetki sınırları içinde bulunuyor. 3 cumhuriyet savcısı ile 3 zabıt katibinin görevlendirildiği mahkemede bilgisayarlar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ile uyumlu hale getirilerek Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kuruldu. Havalimanına kurulan nöbetçi mahkeme ile yurtdışına girişlerde ve çıkış yaşanabilecek soruşturma işlemlerinin etkin ve hızlı şekilde yürütülmesi, yolcuların mağdur edilmemesi, hakkında yakalama kararı bulunan kişiler ile yolcuların adli işlemlerinde kolaylık ve zamandan tasarruf sağlanması amaçlanıyor.

24 saat esasına göre hizmet verecek olan nöbetçi adliye içerisinde savcı ve hâkim odası, duruşma salonu, toplantı salonu, bulunuyor.

Adalet hizmetlerinde dünya çapında bir ilk

Dünyada örneği olmayan bir projenin hayata geçiren Adalet Bakanlığı havalimanında kurulan mahkemede 15 günde yaklaşık 200 civarı yakalamalı şahıs 200’den fazla soruşturma evrakının işlemini yaptı. Kurulan nöbetçi mahkemede savcılar 24 saat, SEGBİS ve UYAP aracılığıyla yakalanan şahısların ifadelerinin alınmasını sağlıyor.

Havaalanında işlenen suçlar soruşturulacak

İstanbul Havalimanı’nda kurulan nöbetçi mahkemede yargılama yapılmayacak ancak, havalimanında meydana gelen adli olaylara ilişkin talimatlar verilecek. Burada meydana gelen suçların soruşturulması, ifade alınmasına yönelik yakalanan şahısların ifadeleri alınacak. Ayrıca yurtdışından gelen cenazelerin, merasimlere yetişecek şekilde, otopsi ve ölü muayene işlemlerinin de yapılması sağlanacak. Terör suçlularını, İl Cumhuriyet başsavcılıkları takip ediyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir