• DOLAR 32.541
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2426.103
  • ...
İslam Bilim Tarih Müzesi öğrencilere ilham kaynağı oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep'te 6 yıl önce açılan İslam Bilim Tarih Müzesindeki 29 Müslüman bilim adamına ait 103 eser ziyaretçilerden büyük ilgi görürken, müzeyi bugüne kadar 130 bin 163 kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

Müzede Müslüman bilim adamlarının astronomi başta olmak üzere coğrafya, fizik, mekanik, kimya ve tıp bilimleri alanlarında ortaya koydukları çalışmaların prototipleri sergileniyor. Fizik ve matematik bilgini İb'ul-Heysem'den; eczacı, hekim, jeolog ve coğrafyacı Biruni'ye; ondan astronomi, mühendis, mekanikçi Takiyyuddin Raşid'e ve Ebu Mansur'a kadar birçok Müslüman âlim dehanın eserleri tanıtılıyor.

Kimya ünitesinde bir dokunmatik arayüz sayesinde ziyaretçiler, âlimlerin hangi teknik ve işlemlerden faydalanarak nasıl koku ürettiklerini adım adım takip edebilmenin yanı sıra bunun sonucunda da dönemin kokuları olan gül, amber ve od kokularını geliştirilen mekanizma sayesinde fiziksel olarak duyumsama imkânına sahip oluyor.

Şahinbey Belediyesi tarafından hizmete açılan İslam Bilim Tarih müzesini bugüne kadar 130 bin 163 kişinin ziyaret ettiğini belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, özellikle öğrencilerin ziyaret ettiği müzenin birçok üniversite öğrencisine ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Türkiye’deki iki İslam müzesinden birinin de Gaziantep’te bulunmasının kendilerini gururlandırdığını belirten Tahmazoğlu, müzede 29 bilim adamının 104 eserinin sergilendiğini kaydetti.

Tahmazoğlu, müzeye özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “Örneğin astronomiyle ilgili, astronomi ölçümü ile ilgili tarihi bir cihaz olan usturlabı inceliyorlar. Maket üzerine yerleştirilen elektronik sensörler ve geliştirilen yazılım sayesinde usturlabın kullanımı ve nasıl çalıştığını büyük ekrandaki temsili gökyüzünde birebir deneyimliyorlar. Okunması zor olan eski haritaları dokunmatik bir ekran üzerinde günümüzün güncel dünya haritasıyla karşılaştırarak okuyabilmekte ve böylece eski haritaların ne denli gelişmiş ve bu yüzden de önemli gelişmeler olduklarını görme imkânı buluyorlar.” diye konuştu.

“Müzemiz çocuklara özgüven veriyor”

Müze kurulmadan önce bazı buluşların ve icatların mucidinin batılı bilginler olarak bilindiğine dikkat çeken Tahmazoğlu, “6 yıl önce hayata geçirdiğimiz İslam Bilim Tarih Müzemiz her kesimden çok büyük ilgi gördü. Özellikle öğrencilerimiz tarafından çok beğeniyle takip ediliyor. Burada 29 bilim adamının 104 eseri sergileniyor. Buradan şunu çıkarıyoruz. İslam bilim adamları da bilim alanına ve teknolojiye çok ciddi kafa yormuşlar, yatırım yapmışlar ve bu icatları yapmışlar. Günümüzün birçok teknolojik aletinin temelini bu buluşlar oluşturuyor. Buraya gelen öğrencilerimizin özgüveni artıyor. Öğrenciler burayı ziyaret ettikten sonra ‘biz de ecdadımız gibi çok çalışırsak bu tür buluşları yapabiliriz’ düşüncesi ile buradan ayrılıyorlar. Müzemiz çocuklara özgüven sağlıyor. Bu anlamda da İslam Bilim Tarih Müzesi’ni çok değerli buluyorum. Açıldığı günden bu yana da müzemizi 130 bin 163 vatandaşımız ziyaret etti. Şu ana kadarda müzemizi görmeyenler varsa müzemize davet ediyoruz.” dedi.

“İslam bilim adamları önemli icatlar yapmışlar”

İslam Bilim Tarih Müzesini ziyaret eden öğrenciler ise, gördükleri icatlar karşısında çok etkilendiklerini belirterek, “İslam Bilim Tarih Müzesi’nde İslam alimlerinin yapmış olduğu çok önemli eserleri görme imkânı bulduk. Günümüzde örnek alınması gereken ve günümüz teknolojisine ışık tutan eserler yapılmış. Herkes gibi bizler de bu icatların birçoğunun Avrupalı ülkeler tarafından yapıldığını düşünüyorduk. Ancak şimdi kullandığımız birçok şeyin İslam bilim adamları tarafından yapıldığını öğrendik. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na böyle bir müze yaptığı için teşekkür ederiz.” dediler. (İLKHA)

 





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir