• DOLAR 32.353
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2305.395
  • ...

Çin’den yıllık 80 bin ton ithal edilen siyah ay çekirdeğinin fiyatı yüzde 5 arttı. Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, “Toptan ithalatta yaşanan yüzde 5’lik fiyat artışı henüz vatandaşa yansımadı. Biriken zamlar mart veya nisanda yüzde 15 şeklinde kendini gösterecek” dedi.

ELEKTRONİK ÜRÜNLERE YÜZDE 20 ZAM
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği Başkan Vekili Metin Nil ise, “Çin’den ithalat devam ediyor ancak üretim düştüğü için ithalat da sınırlı. Çin’de çalışmaya başlayan fabrikalar kapasitelerinin yüzde 40’ını ancak kullanmaya başladı.

Biz de ürünleri yüksek maliyetlerle temin etmek zorunda kalıyoruz. Böyle sürerse tüm elektronik cihazlara 2-3 ay içinde yüzde 10-20 bandında bir zam gelecek” diye konuştu.

“STOKLAR ERİDİĞİNDE FİYATLAR ARTAR, ENFLASYONU TETİKLER”
Etkilenen sektörlerden biri de gıda. Gıda ithalatının tamamen durmasıyla ham madde tedarik edemeyen Çin ve Japon restoranları, geçici çözüm olarak yerli deniz ürünlerine yöneldi.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer ise “Uzakdoğu temalı restoranların yaşadığı ham madde sorunu, yerli ürün satışlarına yöneltti. Virüs sorunu çözülemezse ve turizm sektörünü daha fazla etkilerse biz de o oranda etkileniriz. Stoklar eridiğinde fiyatlar artar ve enflasyonu tetikler” dedi.