• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hanefi mezhebinde şükür secdesi var mıdır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SORU: Hanefi mezhebinde şükür secdesi var mıdır?

CEVAP: İmam Ebu Hanife'ye göre şükür secdesi diye bir ibadet yoktur. Çünkü kişi Allah'ın kendisine verdiği nimetleri sayamaz. Eğer böyle bir secde olsaydı kişinin her daim secdeye gitmesi gerekirdi. Ayrıca en büyük nimetlerden biri sayılan Mekke'nin Fethi’nde Allah resulü (aleyhissalatu vesselam)'ın şükür secdesi yaptığı rivayet edilmemiştir. Ebu Hanife'nin talebelerinden İmam Muhammed ve Ebu Yusuf'tan gelen bir rivayete göre şükür secdesi vardır, bununla sevap elde edilir.

Ebu Hanife'nin yanında; tilavet secdesi dışında, bir rekâttan az olacak şekilde hiçbir namaz/secde çeşidi yoktur.

İmam Malik de şükür secdesi hususunda İmam Ebu Hanife ile aynı görüştedir. Hanbeli ve Şafii mezhebine göre şükür secdesi vardır. Zira Nesâi dışındaki Kütübü Sitte'nin Ebu Bekre (radiyallahu anh)'dan rivayet ettiğine göre Efendimiz (aleyhissalatu vesselam)'a sevineceği bir haber geldiğinde direk secdeye varırdı.

Şükür secdesinin meşru olduğuna delalet eden bir başka hadis ise şöyledir; Sa'd Bin Ebu Vakkas (radiyallahu anh)'dan rivayet edildiğine göre Allah resulü (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu:

“Rabbimden ümmetim için şefaat niyaz ettim. O da ümmetimin üçte birini bana bağışladı. Ben de Rabbime şükretmek için secdeye kapandım. Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ümmetimi bağışlamasını diledim; O da bana ümmetimin üçte birini bağışladı. Ben de bunun üzerine Rabbime şükür secdesine kapandım. Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ümmetimi diledim; O da bana ümmetimin geri kalan üçte birini bağışladı. Ben de Rabbime şükretmek üzere secdeye kapandım.” (Ebu Dâvud)

Hadislerin sarih bir şekilde delalet ettiği üzere şükür secdesi sünnet olan ibadetlerden biridir. Tilavet secdesi gibi tek secdeden oluşur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir