• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

İSTANBUL

Anadolu Grubu markalarından Garenta ve ikinciyeni.com'un Genel Müdürü Emre Ayyıldız, araç kiralama ve ikinci el araç sektörleriyle ilgili İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

"2. EL FİYATLARI SON 2 YILDA YÜZDE 39 ARTTI"

Ayyıldız, ikinci el araç fiyatlarındaki artışın nedenlerine de değindi. Fiyatların neden arttığını anlayabilmek için biraz eski yıllara bakılması gerektiğini altını çizen Ayyıldız, şunları söyledi: "2018 yılının tamamında Avro/TL kuru yüzde 32 artmış. Avro kuru neden önemli? Çünkü otomotivdeki ana maliyetlerden biri döviz. Araçların çoğu yurt dışından geliyor, burada üretiliyorsa bile üretim tarafında maliyetlerin yüzde 70'i de yurt dışı kaynaklı. Yani avro kurundaki artış önemli bir maliyet üreticiler için. Bu dönemde üreticiler ve ya distribütörler sıfır araç için liste fiyatlarını sadece yüzde 17 artırabilmişler. Yani maliyetlerinin önemli bir kısmını aslında fiyatlarına yansıtamamışlar. 2018 yılında ÖTV indiriminden kaynaklı ikinci el fiyatları sadece yüzde 3 arttı. 2019'a baktığımızda avro kuru yüzde 7 arttı. Yani 2 yılın tamamında yüzde 39'luk bir artış var. Sıfır araç liste fiyatları da 2 yılda yüzde 32 artmış görünüyor. Peki ikinci el fiyatları ne kadar artmış oldu? Toplam olarak bakıldığında 2 yılda yüzde 39'luk artış var, yani kur artışı yakalanmış."

“İKİNCİ EL FİYATLARI DA ARTAR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ”

Ayyıldız,  "Özellikle eylül ayından sonra tüketici ve kredi kartı harcamalarında ciddi bir patlama yaşadık. Bu tüm emtialara yansıdı aslında. Aracı olanın da fiyatı artmaya başladı. Ve eylülden sonra her ay yüzde 3 - 6 arasında fiyat artışı gördük. Keşke daha dengeli bir artış olsaydı pazar için daha doğru olurdu. Ama maalesef talep bir anda gelince fiyatlarda da artış görüldü." değerlendirmesinde bulundu. Ayyıldız, ikinci el araç piyasasındaki artışın devam edip etmeyeceğine ilişkin ise şunları kaydetti: "İkinci el fiyatları ocak ayında yüzde 6, şubatta da yüzde 2,5 arttı. Biz mart ayından sonra sektör oyuncuları olarak fiyatların geriye gelmesini kesinlikle beklemiyoruz, fiyatlar yukarıya doğru ufak ufak gidecektir. Ama 2019'daki bu sert dalgalanmaların olmasını artık beklemiyoruz açıkçası. Eskiden olduğu gibi sıfır araç liste fiyatlarının arttığı ölçüde ikinci el fiyatları da artar diye düşünüyoruz." AA