• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Mobil uygulama sahtekarlığına dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Kamu Siber Güvenlik Derneğinin "Mobil Cihazların Güvenliği" temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlediği 7'nci Siber Güvenlik Platformu etkinliğinde yaptığı konuşmada, siber güvenlikte bireysel bilinçlenmenin önemine dikkati çekerek, mobil uygulamaları kullanırken daha dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

“CİHAZIMIZDAKİ HANGİ ÖZELLİĞE ERİŞMEK İSTEDİKLERİNİ KONTROL ETMELİYİZ”

Sayan, "Son dönemde resmi kurumların mobil uygulamaları gibi görünen sahte uygulamalarla karşılaşılıyor. Mobil cihazlarımıza yüklediğimiz uygulamaların resmi kurumlara ait olup olmadığına dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle uygulamaların, cihazımızdaki hangi özelliğe erişmek istediklerini kontrol etmeliyiz. Cihazımızın kamerasına, mikrofonuna veya rehberine gerekli olmadığı halde erişmek isteyen uygulamalara karşı dikkatli olmalıyız." diye konuştu. Zararlı yazılımların telefonlara yüklenmesi konusunda farklı yöntemlerin kullanıldığına işaret eden Sayan, bilinmeyen numaralardan gelen çağrılarla da mobil cihazlara takip programları yüklenildiğini, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

"KÜRESEL MOBİL VERİ TRAFİĞİ ARTIYOR"

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da mobil teknolojilerin bilgisayarlara olan bağımlılığı önemli ölçüde azalttığını belirterek, iletişimin yoğunlaştığı bir dönemde veri güvenliğinin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı ve var olan verilerin saldırılardan korunması için teknolojik ve yasal zeminde bazı önlemlerin alınmasını zorunlu kıldığını kaydetti. Kişisel veri güvenliği konusunda kurum olarak çeşitli düzenlemeler yaptıklarına dikkati çeken Karagözoğlu, "Bu çalışmalar arasında en önemlisi, hem verilerimizin hem de ülkemizin siber güvenliğinin sağlanması için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM) kurulması oldu." değerlendirmesinde bulundu. Karagözoğlu, USOM bünyesindeki çalışmalar ve geliştirilen projelerle siber tehditleri tespit ederek, bunları engellemeye yönelik tedbirler alınmasının amaçlandığını söyledi.

"KRİPTO ALANINDA DIŞA BAĞIMLILIK ORTADAN KALKTI"

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanı Hacı Ali Mantar, siber güvenliğin son 30 yılın en önemli konularından biri olduğunu ve gelecek yıllarda da önemli olacağını bildirdi. Türkiye'nin 1998'den itibaren milli kripto üzerinde çalıştığını ifade eden Mantar, 2000'li yıllarda milli kriptonun geliştirildiğini hatırlattı. Mantar, bu alandaki çalışmaların süreklilik arz ettiğini belirterek, Türkiye'de kripto alanında TSK ve diğer kritik kurumların dışa bağımlılığının ortadan kalktığını vurguladı. Mantar, “NATO'ya bazı konularda ürün veren tek ülkeyiz. Bu alanda bilişim uzmanlarımızın daha çok formasyona sahip olması gerekiyor. Bu konuda insan gücü problemimiz yok. Yerli ürün üretme konusunda da yeteneklerimizi geliştirmeliyiz. Sahada çıkıp rekabet edebilir ürünlerimiz olması lazım. Bundan sonra da yerli ürünleri sahada göreceğimizi düşünüyorum." AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir