• DOLAR 32.529
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2472.336
  • ...
Corona virüs teknoloji piyasasını olumsuz etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çin'in Wuhan bölgesinde ortaya çıkarak dünyayı tehdit etmeye devam eden Corona virüs, teknoloji piyasasını olumsuz etkileyerek üretimi durma noktasına getirirken, piyasadaki ürünlerde ise yüksek oranlarda fiyat artışına sebep oluyor.

Teknolojinin neredeyse kalbi olan Çin'de üretimlerin durması nedeniyle teknoloji firmaları, sıfır ürün ve yedek parça temininde büyük zorluklar çekiyor. Bu tablodan toptancı firmalar da olumsuz etkilenince ellerindeki stokları tüketmeye başladılar. Üretimin durduğu ürünlerde fiyat artışı neredeyse yüzde yüz oranına ulaşınca, esnaf iş yapamaz duruma geldi.

 

Kendi stoklarını tüketmek üzere olduklarını kaydeden Ağrılı esnaftan Mahmut Karhan, toptancı firmalarda birçok ürünü bulamadıklarını, var olan ürünleri de yüksek fiyata alabildiklerini söyledi.

"Bazı ürünleri pahalıya bile almaya razıyız ama bulamıyoruz"

"Ürün alımında sıkıntı yaşıyoruz." diyen Mahmut Karhan, şunları söyledi:

Şu an elimizdeki stokları tüketiyoruz, özellikle ekran ve aksesuar üzeri çalışıyoruz. Bu ürünler de çoğunlukla Çin'den geldiği için güncel fiyat listesi alamıyoruz. Virüs nedeni ile üretime ara verildiği için ürün bulamıyoruz, olanlar da çok pahalı. Bazı ürünleri pahalı bile almaya razıyız ama yine de bulamıyoruz. Corona virüsten önce 30 dolar olan telefon ekranı şimdi 40-45 dolar. Buna rağmen yine de ürünü bulamıyoruz. Bu şekilde devam ederse esnaf elindeki ürünlerden dolayı ciddi sıkıntı yaşar. İkinci el ürünlerin yanı sıra sıfır cihazlarda da fiyat artışı var. Bazı telefon firmalarının haziran ayına kadar telefon üretmeyecekleri yönündeki karar üzerine sıfır ürünlerde ciddi fiyat artışı söz konusu.

"Fiyatların yüksekliğinden dolayı müşteri alışveriş yapamamakta"

Diğer bir esnaf olan Kenan Erkişi adlı esnaf, ürün fiyatlarında yüzde yüz artışların söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Sözlerinde, fiyatların yüksek olması nedeniyle vatandaşların alışveriş yapmaktan çekindiğinin altını çizen Erkişi, "Yaklaşık 13-14 yıldır bu sektörde faaliyet yürütüyorum. Corona virüsten dolayı en büyük zorluğu bizim sektör yaşıyor. Bizim sektörümüzle alakalı ürünlerin neredeyse tamamı Çin'den gelmektedir. Bundan dolayı elimizdeki ürünler tükenmek üzereyken, fiyatları da neredeyse yüzde yüz artmış durumda. Bundan dolayı da insanlar alışveriş yapamamakta. Örnek olarak bir telefon şarjını virüs salgınından önce 10 TL'ye satıyorken, şimdi 20 TL'ye satıyoruz. Çünkü ürünleri pahalı almaya başladık, pahalıya da satmak zorunda kalıyoruz. Bir cep telefonunu 10 bin TL'ye satarken, şimdi 11 bin-12 bin TL'ye satmaya başladık. Ya da uygun olan cihazlardan bin TL'ye sattığımız cihazı şimdi bin 500 TL'ye satıyoruz. Aksesuar ürünlerinde ise durum aynı. Bir hafıza kartını normalde 5 TL'ye alırken şimdi 15-20 TL'ye alıyoruz. Bu ürünler dolar bazlı olduğu için bir de doların yükselişi daha da sıkıyor bizi. Esnaf olarak neredeyse siftah edemeyecek seviyeye geldik. Bu şekilde olursa kiralarımızı ödeyemeyeceğiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir