• DOLAR 32.338
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2310.4
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Virüsle birlikte tüm dünyada oluşan olumsuz havanın, altın piyasasındaki yansımalarını değerlendiren Batmanlı kuyumcular, altının tarihi bir yükselişte olduğunu, bunun piyasayı olumsuz yönde etkilediğini ifade ettiler.

"Vatandaş artık kendi çocuğunu evlendiremiyor"

İhtiyaç dışında kimsenin altın alamaz hale geldiğini belirten kuyumcu İsmet Koç, "Altın fiyatları çok yükseldi. Şimdiye kadar tarihte böyle bir rekor olmamış. Çeyrek altın 540 TL, cumhuriyet altını 2 bin 210 TL, yarım altın bin 40 TL, 22 ayar gram altın ise 303 TL olmuş durumda. Sattığımız altını yerine koyamıyoruz. Altın yükselişi ya Türkiye, Suriye gerginliğinden ya da Çin'de olan bu virüsten oldu. Her gün altın 5-6 lira yükseliyor. Vatandaş artık kendi çocuğunu evlendiremiyor. Bugün 200 gram altın alsa 70 bin lira masraf olur." dedi.

 

"Piyasada tamamen bir durgunluk var"

Vatandaşların altındaki yükseliş nedeniyle evlilik yapmakta zorlandığını söyleyen kuyumcu Abdulkadir Değer, "Altın fiyatı aşırı derecede yükseldi. Yükselmeye de devam edecek gibi görünüyor. Öyle söylentiler var. Altın, tarihinde ilk defa bu seviyeye geldi. Tabi altının bu yükselişi piyasayı da olumsuz yönde etkiliyor. Vatandaşların altın alım gücü kalmamış. İnsanlar bu nedenle evliliklerini yapamıyorlar. Altının yükselişi dış dünyada oluşan olumsuz gelişmelerden kaynaklanabiliyor. Son zamanlarda Çin'de olan virüs olayı da etkiliyor olabilir. Piyasada tamamen bir durgunluk var. İnsanlar düğünlerde takı takamaz duruma gelmiş. Bir külçe altının 322'lere çıkması ilk defa görülmüş. İnşallah düşüş yaşanır ama şu an için pek de öyle görünmüyor." diye konuştu.

"Çocuklarımızı evlendiremez hale geldik"

Evlilik yaşına gelmiş çocuklarını, altının yükselişi sebebiyle evlendiremez duruma geldiklerini söyleyen vatandaşlar ise, altın fiyatlarının düşmesini beklediklerini kaydettiler.

Altın alamaz durumda olduklarını vurgulayan vatandaşlardan Mahmut Badur, "Altın almaya geldik ama maalesef alamıyoruz. Artık çocuklarımızı evlendiremez hale geldik. Gençlerin yaşı 30-40'a geldi ama kimse evlenemiyor. Bir altın dahi alamıyorlar. Altının gramı 300 lirayı aştı. Öyle bir duruma geldi ki altın alamaz haldeyiz. Bu nedenle gençler bekâr kaldılar. Altın fiyatının düşmesini istiyoruz. Pahalılığın sona ermesini istiyoruz. İsteğimiz çocuklarımızı evlendirebilmektir." ifadelerini kullandı.

"İsteğimiz altın fiyatının düşmesidir"

Altında yaşanan yükselişin kendilerini de etkilediğini dile getiren bir diğer vatandaş Davut Çağlayan ise, "Altın almak için kuyumcuya geldim ama çok yükselmesinden dolayı altın alamadım. Çok zor bir durumdayız. İsteğimiz altın fiyatının düşmesidir. Millet altın alamıyor. Bazı evlerde 7-8 erkek çocuk var, bunlar ne yapacak? Çocuklarımız hep bekârdır, şimdi bizler ne yapacağız? Buna bir çare bulunmalıdır." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız