• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

ANKARA 

Avrupa kıtasının en batısında yer alan Portekiz'in altın vize uygulamasıyla, Ekim 2012-Ocak 2020 döneminde 8 bin 288 kişiye oturum izni verildi. Uygulamadan en çok yararlanan ülkelere bakıldığında, 4 bin 484 vatandaşıyla Çin ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 868 vatandaşıyla Brezilya takip etti. Üçüncü sırada yer alan Türkiye'den bu uygulamayla oturum izni alanların sayısı ise 385 oldu. Yabancıların, yüksek kira getirisine ve değer artışına sahip ülkelerden Portekiz'de gayrimenkul satın almasını teşvik eden altın vize uygulamasıyla 7 bin 810 kişi ev alarak oturum iznine kavuşurken, ülkenin bu alanda elde ettiği gelir 4 milyar 548 milyon 830 bin 307 avroyu buldu. Gayrimenkul yatırımı dışında sermaye yatırımı veya istihdam yaratma seçenekleri de bulunurken Portekiz'in altın vizeden elde ettiği gelirin yüzde 90'ını ev satışları oluşturdu.

TÜRKİYE İLE KARŞILIKLI YATIRIMLAR ARTTI

Altın vizeden yararlanan Türkiyelilerin yanı sıra iki ülke firmalarının yatırımları da artış gösterdi. Türkiye-Portekiz ikili ilişkilerinin son yıllarda ivme kazanması, ticari ilişkilere de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, iki ülke ticaret hacmi 2019'da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 2 artış göstererek 1 milyar 794 milyon 28 bin dolar oldu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Portekiz İş Konsey Başkanı Özer Öz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin birbirlerinin etki alanları olan ülkelerde iş birliği yaparak 5 milyar dolarlık hedefin çok üstüne çıkarılabileceğini söyledi.

THY REKORA UÇUYOR

İstanbul Havalimanı'nın hizmete alınmasının ardından transit yolcuların en çok tercih ettiği hava yolu şirketleri arasında yer alan THY de Portekiz'e bu yıl 300 bin yolcu taşıyarak rekora imza atmayı hedefliyor. Portekiz'e 2005'te direkt seferler başlatan THY, geçen yıl ülkeye (Lizbon ve Porto) 285 bin 908 yolcu taşıdı. THY Porto Müdürü Ahmet Faruk Şahiner, her yıl artan sayıda yolcu taşıdıklarına işaret ederek, 2020'de 300 bin yolcu sayısına ulaşmayı hedeflediklerini, bunun tüm zamanların rekoru olacağını söyledi. THY'nin Portekiz'e taşıdığı yolcuların yüzde 60'dan fazlasının transit yolcular olduğuna dikkati çeken Şahiner, Asya, Uzak Doğu, Orta Doğu'dan İstanbul aktarmalı Portekiz'e getirdikleri yolcu sayısında lider hava yolu firması olduklarının altını çizdi. THY, Portekiz'e yaz tarifesinde haftalık 24 frekans uçuş düzenlerken, bunun 10'u Porto'ya, 14'ü Lizbon'a gerçekleştiriliyor. THY, kış tarifesinde ise Porto'ya 7, Lizbon'a 14 sefer düzenliyor. AA