• DOLAR 32.421
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2327.379
  • ...
Milli muharip uçakta yapay zeka kullanılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

TEKNOLOJİ SERVİSİ 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi iş birliğiyle düzenlenen “Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve Yapay Zeka Enstitüsü Çalıştayı” Gebze TÜBİTAK yerleşkesinde düzenlendi.

Varank, buradaki konuşmasında, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı güçlendirecek, sanayide katma değerli üretimi geliştirecek ve kritik teknolojilerde atılım sağlayacak adımların belirlendiğini belirtti. Bu vizyonun gerçekleşmesinde yapay zekanın kilit bir role sahip olduğuna dikkati çeken Varank, “Bu alandaki ulusal politikalarımızı bu çalıştaylar sonrasında yakın bir zamanda açıklayacağız. Türkiye tüm gücüyle yapay zeka teknolojilerinde ve bu yarışta olacak.” açıklamasında bulundu.

MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİNDE YER ALACAK

Varank, 2023’e kadar 23 akıllı ürün çıkarma hedeflerinin olduğunu belirterek, bu ürünlerin bir kısmının yapay zeka içereceğini ve bunu yapacak girişimcilere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yapay zeka alanında atılan adımlara değinen Varank, TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarı’nın konuşma ve doğal dil işleme gereksinimlerin karşılanmasına, görüntü kıymetlendirme çözümlerine ve akıllı sistemlere önemli katkılar sunduğunu kaydetti.  Varank, “Burada geliştirilen yapay zekâ ve makine öğrenmesi platformu dünyada ilk kez bir aviyonik sistemde, Milli Muharip Uçak projesinde yer alacak.” diye konuştu.

ELEKTRONİK HARP

Elektronik harp alanında yapay zekâ kullanarak geliştirilen teknolojilerin ürünleştirme aşamasına geldiğini belirten Varank, “Milli ve özgün olarak geliştirdiğimiz bunun gibi projelerin ticarileşmesi, en kısa sürede özel sektörün kullanımına taşınması temel önceliğimiz. Akademisyen hocalarımızı, özel sektör kuruluşlarımızı bu manada enstitülerimizle daha sıkı dirsek temasında bulunmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

BİRLİKTE İŞ YAPMA MODELİ

TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü'nün kurulduğunu anlatan Varank, bu enstitü kanalıyla ekosistemde yeni ve güçlü bir yapılanma oluşturmak istediklerini ifade etti. Varank, “İş birliğinden ziyade, birlikte iş yapma modelini hayata geçireceğiz. Yapay zekâ ekosisteminde yer alan aktörlerin; “Biz de TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsünün bir parçasıyız” cümlesini gururla söyleyebileceği bir yapı inşa edeceğiz.” dedi. Yapay zekâ teknolojilerinin getirdiği pek çok fırsatın yanında, çok değişik risklere de kapı araladığını anlatan Varank, etik değerleri de dikkate alan bütüncül bir yaklaşım geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

YAPAY ZEKA STRATEJİSİ

Bakan Varank, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi hazırlanırken izlenecek yol haritasına değinerek, “Şeffaflığı, kişisel gizliliği ve güvenliği önceleyeceğiz. Fırsatları ve karşı karşıya olduğumuz sınamaları dikkate alacağız. Güçlü olduğumuz alanlara odaklanarak kaynakları verimli bir şekilde kullanacağız. Ülkemizin mevcut iş birlikleriyle uyumlu şekilde diğer ülkelerle ortaklık yağacağız. Geleceğin mesleklerini ve istihdamda dönüşümü planlayacak adımları net bir şekilde ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKA EKOSİSTEMİ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, "Günümüz dünyasında devletlerin en önemli güçlerinden birisi de veri. Veriden değer üretmenin en önemli yöntemlerinden birisi de yapay zeka teknolojileri. Çağımızın ham petrolü olarak değerlendirilen veri, yapay zeka teknolojililerin hem eğitilmesinde hem de test edilmesinde kullanılan bir kaynaktır. Hedefimiz Türkiye'de sürdürülebilir ve üretim tabanlı bir ortam oluşturmak, ülkemizde yapay zeka teknolojilerini araştıracak çalışmaların önünü açmak, yapay zeka çalışmalarını yaygınlaştırarak öncelikle kamuda iş ve iş süreçlerinin verimliliğini arttırmak. İş gücü ve nitelikli insan kaynağı yetiştirerek yapay zeka ekosistemini sürdürülebilir kılmak" dedi.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir