• DOLAR 32.598
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2498.054
  • ...
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüp bebek tedavisi, normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan alternatif bir üreme yöntemidir. Uzun bir süredir kullanılan tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan kişilerin ilk başvurduğu, oldukça yaygın olan bir yöntemdir.

Nedeni belirlenemeyen kısırlık, tüplerde meydana gelen tıkanma, erkeğin sperm kalitesindeki düşüklük, biyolojik saatin ilerlemiş olması gibi durumlarda uygulanan tüp bebek tedavisi ile çiftler çocuk sahibi olabilmektedirler.

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücresi yumurta ile erkek üreme hücresi spermin, kadın ve erkekten alınarak laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve döllenmesiyle gerçekleştirilen bir üreme sürecidir.


Kısırlık Durumu ve Nedenleri

Her hasta özeldir ve her hastanın hikayesine özel tedavi planı oluşturulmalıdır. Tüm bebek tedavisi, hasta hakları ve mahremiyetine uygun olarak çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere, yaşadıkları maddi ve manevi yükü en aza indirmek suretiyle güvenilir bir şekilde uygulanmaktadır.

Dünyada oldukça yaygın olarak görülen kısırlık durumuna, yaklaşık altı çiftten birinde rastlanmaktadır. Çiftlerin 1 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyip olamaması durumunda kısırlık tanısı konur. Net teşhis için çiftlerin her ikisinin de ayrı ayrı muayenesi ve tüm tetkiklerin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir. Bazı çiftlerde yapılan tüm testlere rağmen kısırlık durumu saptanmaz. Bu duruma açıklanamayan kısırlık adı verilir ve çiftlerin yaklaşık %10’u bu gruptandır. Çağdaş tüp bebek tedavisi yönteminde açıklanamayan kısırlık durumunda başarı oranı çok yüksektir. Hiç gebelik oluşmaması durumu ve daha önce gebelik yaşanmasına rağmen sonra bir daha gerçekleşmemesi durumunda kısırlık türleri de mevcuttur.

Kısırlık sorununda problem vakaların 1/3’ünde erkekte, 1/3’ünde kadında, 1/3’ünde ise hem erkek, hem de kadında görülmektedir. Kadında görüldüğü durumlarda yumurta kalitesinde sorun olabilir ya da tüplerde tıkanıklık durumu gözlenebilir. Erkeğin ise sperm kalitesi düşük olabilir. Metabolik bozukluk, stres durumu, ilerleyen yaş, alkol/sigara/uyuşturucu kullanımı, yetersiz beslenme veya aşırı kilo kısırlığa sebebiyet vermektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Tedavi Aşamaları

Ovulasyon İndüksiyonu

Yumurta gelişimini artırmak için kullanılan ilaç tedavisidir.

İntra Citoplasmic (Sperm Enjeksiyon)

Bir veya birden fazla yumurta hücresinin içine sperm enjeksiyonu yapılması ve döllenip embriyo haline getirilerek anne adayının rahmine yerleştirilme işlemidir.

İn Vitro Fertilizasyon

Klasik tüp bebek işlemidir. Bir veya birden fazla yumurta hücresinin laboratuar ortamında sperm ile birleştirilmesidir. Döllenip embriyo haline getirildikten sonra anne adayının rahmine yerleştirilme işlemi yapılır.

İntrauterine İnseminasyon (Aşılama)

Ovülasyon döneminde, laboratuar ortamında hazırlanmış spermlerin anne adayının rahmine enjekte edilmesi işlemidir. Aşılama, anestezi gerektirmeyen ve muayenehane koşullarında yapılabilen bir işlemdir. Süreçte ilk önce yumurtlama sonrası çatlatma iğnesi yapılır. 36-48 saat sonra erkekten alınan sperm, özel işlemlerden geçirilir. İnce bir kateter ile sperm örneği rahim içine enjekte edilir. Bu tedavi yönteminde anne adayının fallop tüplerinde tıkanıklık durumu olmaması gerekir. Enjekte edilecek sperm sayısı da yeterli olmalıdır. Aşılama tedavisi özellikle açıklanamayan kısırlık olgularında tercih edilir ve aşılama işleminden sonra çiftler günlük aktivitelerine devam edebilmektedir.

Embriyo Dondurma

Yumurta ve spermin birleşimi olan embriyonun ileri tarihlerde kullanılmak üzere dondurularak özel tanklar içerisinde saklanması yöntemidir.

Sperm Dondurma

Kemoterapi ya da sperm rezervinin azalacağı farklı bir tedavi görülmesi durumunda erkeklerin spermlerinin dondurularak saklanması yöntemidir.

Yumurta Dondurma

Yumurta rezervi azalmış ya da kemoterapi tedavisi görecek kadınların yumurtalarının dondurularak saklanması işlemidir.

Cerrahi Yöntemler ile Sperm Arama

Menisinde sperm bulunmayan (azoospermi) erkeklerin testislerinde iğneyle ya da ameliyatla sperm aranması işlemidir.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Nedir?

Ücretsiz Spermiogram testi ve muayene için Erdem Hastanesi tüp bebek sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Tüp bebek fiyatları ve tedavisi hakkında detaylı bilgi ve randevu için Erdem Hastanesi’nin tüp bebek merkezi sayfasındaki formu hemen doldurun!

https://www.erdemhastahanesi.com.tr/tr/

Bu haberler de ilginizi çekebilir