• DOLAR 32.552
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2435.614
  • ...
Şehid Malcolm X'in kızı babasının hayatını ve mücadelesini anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

ABD'de ırkçılığa karşı mücadele veren sembol isimlerden Malcolm X'in kızı İlyasa Şahbaz, İletişim Başkanlığı tarafından İstanbul'da düzenlenen konferansa katıldı.

Babası şehid olduğunda kendisinin henüz 2 yaşında olduğunu söyleyen Şahbaz, annesinin evde sık sık babasından bahsederek, o varmış gibi hissedilmesini sağladığını anlattı.

Annesinin Malcolm X'in doğru tanıtılması için çok çalıştığını kaydeden Şahbaz, "Annem beni ve kız kardeşimi mermilerden korumak ve önümüzdeki korkunç sahneyi görmemizi engellemek için kendini bütün bedeniyle bize siper etti. Annem, babamın sevgisini, değerlerini ve ahlakını bir bütün olarak ailemizin içerisinde muhafaza etti ve böylece babamızın ölümünün hemen ardından acı çekmememizi sağlaya çalıştı. Hatırladığım kadarıyla, annem sürekli kocasının yani babamın aile içi konuşmalarımızın bir parçası olmasını sağladı. Biliyorum babam beni seviyordu. Babam kusursuz bir şekilde tutarlıydı. Büyük bir insani duyarlılığa sahipti. Müziği, şiiri, tarihi ve sanatı seviyordu. Zeki, şefkatli, sevgi dolu biriydi. Bütün davranışlarına yön veren şey, Allah'a karşı kulluk görevini yerine getirme isteğiydi. Üniversiteye başladığım zaman onun karakteri ve yaptığı çalışmalarının doğru yansıtılmadığını öğrendim. Aynı zamanda annemin kocasının mirasını sadece kendisi için değil gelecek nesillerinde Malcolm X 'i doğru bir şekilde tanıması için muhafaza ettiğini anladım. Bugün ben, annemin bana aktardığı babamın gerçek hikâyesini ve onun ABD ve dünya üzerindeki etkisini bir bütün olarak sizlerle paylaşmak için buradayım."

"Malcolm X ahlaktan yoksun olan Amerikan vicdanını sarstı"

Şahbaz, şehid babasının mücadelesini şöyle anlattı:

Babam Malik el Şahbaz, daha çok bilinen adıyla Malcolm X, çok genç yaşlarda sivil toplum hareketlerine katıldı, henüz 20'li yaşlarda iken. Amerika'da o zamanlar Afrika kökenlilere insanlık dışı muamele yapılıyordu. Her alanda ayrımcılık ve eşitsizlik uygulanıyordu. Afrika kökenli insanların hakları kanun adına ellerinden alınmıştı. Kurumlar ve fertler, ortaya çıkabilecek sonuçlardan çekinmeden Afrika kökenlileri terörize ediyordu. Amerika'daki siyah insanlar korumasızdılar ve adil bir Amerika için hiçbir umutları yoktu. Allah'a tevekkül ederek Malcolm X hepimiz için ayağa kalktı ve bu yola çıktı. Malcolm ahlaktan yoksun olan Amerikan vicdanını sarstı. Orada insanlardan eşit bir adalet talebinde bulunarak karanlık ruhları tekrar diriltti. Onun, Amerika'nın herkes için özgürlük ve adalet vaadinin hayata geçirilmesi konusundaki sürekli ısrarı hepimizin dirilmesini sağladı. Malcolm, bütün Amerikalıların verilen sözlerin yerine getirilmesini talep etme noktasındaki potansiyellerini harekete geçirmek amacıyla onların özgüvenini artıracak hareket planları tasarladı.  Şehadetine kadar devam eden yaşamının son 12 yılında, genç, cesaretli ve kararlı Malcolm, Amerika'daki ırkçı ve ayırımcı uygulamaların mağduru olan Afrika kökenlileri savunmak için ayağa kalktı. O, beyazların üstün olduğuna dair ortaya atılan zanlara meydan okudu. Amerika'da insan haklarını hareketlerini savunan ve bu konuyu gündeme getiren ilk kişi oldu. Diasporayı birleştirmek ve böylece özgürlük ve bağımsızlık için mücadele eden yekvücut bir uluslararası yapı oluşturmak için yorulmaksızın çalıştı.

Malcolm X'in dünya tarihine yaptığı katkı göz ardı edilemez

"Onun bu şahsi fedakârlıkları sadece Amerikalılar tarafından değil bütün dünya tarafından takdir edildi." diyen Şahbaz, "Onun dünya tarihine yaptığı katkının büyüklüğü göz ardı edilemez. Malcolm X'in, bütün dünya tarafından yaşadığı çağın çok ilerisinde olan bir insan hakları stratejisti olarak görüldüğünü düşünüyorum. Onun öngörülerinin ve ortaya koyduğu stratejilerin benimsenmesindeki başarısızlık ekonomik, politik ve sosyal bölünmüşlüğü artırdığını anlamamız yerinde bir davranış olur. Malcolm X, en tanınmış Amerikalı Müslüman olarak İslam'ın Amerika'da yayılmasındaki rolüyle de tarihteki yerini aldı. Malcolm X' in biyografisi, haklı olarak 20 .yüzyılın gerçek yaşam hikâyesine dayanan en önemli çalışmalarından biri olarak görülüyor. New York Times Best-seller listesinde kalmayı sürdüren eser dünya genelindeki birçok akademik kuruluşta okutuluyor. Birkaç yıl önce Allah bana, babamın günlüklerinden birini okumayı nasip etti. Bu günlükler henüz 38 yaşındayken vurulan bu çok önemli genç adamın düşüncelerini anlamak ve ortaya çıkarmak açısından tam bir hazine görevini gördü. Çok genç olmasına rağmen dünya tarihi açısından bu kadar büyük bir etki ortaya koyan bir şahsiyetten bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Malcolm X'in herkes için mücadele etti"

Şahbaz, "Hayatının bu önemli döneminde Malcolm, günlüğün sayfalarında sakin ve samimi bir şekilde olayları ele alıyor. Hitabının etkileyiciliğini ve fesahatini burada deneyimleyebiliyorum. O sayfaları okurken Malcolm X'in herkes için mücadele ettiğini görebilirsiniz. İnanılmaz başarılarının herkes tarafından kabul edilmesine rağmen, Malcolm mütevazi birisi olarak kaldı. Şahbaz ismini alması da uygundu çünkü bu ismin pek çok anlamı var. Anlamlarından bir tanesi de 'kadir'dir. Bazıları için kadir kelimesi, büyüklük, dominant anlamında kullanılır. Fakat babam bu kelimeyi farklı şekilde ele aldı. Evet güçlüydü ama tutkuluydu, merhametliydi, enerji doluydu, samimiydi. Evet bir ikondu, hümanistti, kendini insanların refahına adamıştı. Herkes için özgürlük yolunda gayret etti. Bu sırada, liderler ve BM'deki ajanslar onun yok edilmesine karar vermişlerdi. Onun suikastından tam bir hafta önce uyuduğu odaya bir bomba atılmıştı. Hükümetin ona karşı yaptığı tehditlere karşı hiçbir şekilde taviz vermemesinden ötürü minnettarım, çünkü kendisini devlet düşmanı ilan etmişlerdi."

Malcolm X her zaman ilham kaynağı oldu

"Babam küresel bir ilham kaynağı oldu." diyen Şahbaz, daha sonra şöyle konuştu:

"Hatta eski ABD Başkanı Barack Obama, kendi kimliğini araştırırken, Malcolm'u kendini örnek olarak almış. Obama diyor ki; 'Malcolm'un kendisini oluşturma konusundaki tekrar eden faaliyetleri benle konuştu, onun sözlerindeki sert şiir ve saygı gösterme konusundaki vazgeçmezliği, disiplini ve güçlü iradesi bana ilham oldu.' Babamın günlüklerini okurken Malcolm'u daha iyi tanıdım. Onun cesaretine karşı yeni bir takdir geliştirdim. Babam her zaman benim en büyük ilham kaynağımdı. Babamızın sevgisini her zaman hissettik. Her ne kadar fiziksel olarak babam gitmiş olsa da annem, babamızın evdeki konuşmaların bir parçası olmaya devam etmesini sağladı."  

Şahbaz son olarak, "Baskı aslında hem zalimin hem de zulme uğrayanın gelişmesini engelleyen bir şey. Irk ayrımcılığı Amerika'nın erişebileceği büyüklükleri engelliyordu. Malcolm X dünyayı barışla yenileme vizyonuna sahipti. Bize verdiği en değerli hediye inanılmaz iman dersiydi. Tüm hayatıyla Allah'a inanıyordu. Ona koşulsuz hizmet etmişti." şeklinde konuştu. (İLKHA) 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir