• DOLAR 32.582
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2430.45
  • ...
CHP'nin, Mustafa Kemal hayattayken kızlarda evlenme yaşını 15'e indirdiği ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Evlenme yaşı tartışmaları üzerinden kamuoyunda sürekli olarak yanlış algılar oluşturmaya çalışan CHP'nin, 1938 yılında çıkarılan bir kanunla evlilik yaşını düşürdüğü belirtildi.

1938 yılında çıkarılan 3453 sayılı yasa ile 18 olan evlenme yaşını aşağıya çeken İsmet İnönü öncülüğündeki CHP'nin, erkekler için evlilik yaşını 17'ye, kızlarda ise 15'e indirdiği ortaya çıktı.

Türkiye'de evlilik yaşı ortalaması kadınlarda 24,8, erkeklerde 27,8

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) geçtiğimiz günlerde, ülkelerin her bin kişilik nüfusuna karşılık gelen evlenme oranlarını yayınladı.

AB üyesi 28 ülkede ortalama evlenme oranı binde 4,4 seviyesindeyken, Türkiye'de yeni evlilerin oranı binde 6,8 oldu. Son 10 yılda Türkiye'de evlenme oranında yüzde 24,5'lik bir düşüş kaydedildi.

TÜİK de ilk evlilik yaşı ortalamasına ilişkin verileri paylaştı. Buna göre kadınlarda ilk evlilik ortalama yaşı 24,8 olurken, erkeklerde ise 27,8 olarak kayda geçti.

Türkiye'de 18 yaş altı evlilikler tecavüz kabul ediliyor

Türkiye'de şu anda 18 yaş altı evlilikler tecavüz kabul ediliyor ve evlenenlerin kocaları hapse atılıyor. Helal yolla evlenen bu insanlar, gerçek tecavüzcülerle aynı cezayı alıp aynı koğuşta kalıyor. Böylece kurulmuş aileler devlet eliyle dağılıyor, kadınlar kocasız, çocuklar babasız büyüyor.

18 yaş altı zinayı şikâyet olmayınca görmezden gelen devlet, o yaşta evlenenleri görmezden gelmiyor. Bu nedenle binlerce masum, sadece zina yapmayıp evlendi diye ceza evinde yatıyor.

Batıda evlilik öncesi gayri ahlaki ilişkiler normal karşılandığından orada ahlâksızlığın ve gayri meşruluğun da önüne geçilemiyor. Toplum her geçen gün daha da yozlaşıyor. Bu nedenle bazı ülkelerde evlilik yaşı 16’ya kadar düşürüldü. İngiltere, Kanada, Portekiz ve İspanya’nın başını çektiği ülkelerde 16 yaşında evliliğe izin veriliyor. 50 eyaleti bulunan ABD’nin ise 27 eyaletinde evlilik için herhangi bir alt yaş sınırlaması bulunmuyor.

16 yaşındaki evliliklere şu anda Avustralya, Avusturya, Belarus, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Küba, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fiji, İrlanda, İtalya, Macaristan, Kosova, Makedonya, Malta, Meksika, Hollanda, Norveç, Peru, Rusya, Sırbistan, Portekiz ve İngiltere'de izin veriliyor.

Türkiye ve Malta’dan başka 18 yaşını hem evlilik hem reşit yaşı kabul eden başka Avrupa ülkesi yok. Sırf erken evlilikler bitsin diye Türkiye'de şu anda 18 yaş altı evlilikler tecavüz kabul ediliyor ve evlenenlerin kocaları hapse atılıyor.

CHP, kızlarda evlilik yaşını 15'e indirmiş

Halbuki, 1926'da erkeklerde 18, kızlarda 17 olarak kabul edilen evlenme yaşının, 1938'de Mustafa Kemal'in sağlığında kızlarda 15'e hatta hâkim onayıyla 14'e kadar düşürüldüğü ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Meclis'e verdiği bir önergeyle kızlarda evlilik yaşını 15'e indirdiği, dönemin CHP'li Adalet Bakanı Şükrü Saracoğlu'nun, "Aslında evlenme yaşı daha düşük ama biz kanunda bir iki yaş yukarıdan tuttuk." diye itirafta bulunduğu da dönemin gazetelerinde yer alıyor.

Saracoğlu, evlenme yaşının kızlarda 15'e indirilme gerekçesini ise "BM'ye üye 46 devletten 11'inde kızların evlenme yaşı 14, 7'sinde 15, 16'sında 16, 2'sinde 18'dir. Brezilya ve Portekiz'de 12, İspanya, Hollanda, Danimarka ve Almanya'da 16, Romanya, Fransa, Norveç ve Belçika'da 15'tir." sözleriyle savunuyor. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir