• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD ve Taliban'ın şubat ayının sonuna kadar anlaşmaya varmaları bekleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir yıldan fazla bir süredir aralarındaki görüşmelere devam eden ABD ve Taliban, şubat ayının sonunda bir anlaşma imzalayacak.

Taliban'ın sözcüsü Zabihullah Mücahit'in açıkladığına göre, barış anlaşması, Taliban'ın bir bürosunun bulunduğu Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak bir törenle imzalanacak.

Taliban'ın önemli isimlerinden olan ve aynı zamanda müzakereleri yürüten heyet içerisinde de yer alan Abdulselam Hanafi ise anlaşma törenine Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği ve Afganistan'a komşu olan ülkelerin temsilcilerinin de katılacağını söyledi.

Hanifi, anlaşma imzalanmadan önce tören için uygun bir zemin oluşturmak amacıyla tarafların şiddet olaylarını azaltacaklarını söyledi.

Anlaşma imzalandıktan sonra, ABD ve Afgan hükümeti esir aldıkları 5 bin Taliban üyesini serbest bırakacak. Bunu karşılığında Taliban da elindeki hükümet yanlısı kişileri salıverecek.

Mahkumlarla ilgili süreç bittikten sonra Taliban ile Afgan hükümeti arasında doğrudan görüşmeler başlayacak.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ise attığı bir twitte, Doha görüşmelerinin verimli geçtiğini söyledi.

Halilzad ayrıca, anlaşmayla ilgili son durumu aktarmak için Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ğani ile bir görüşme gerçekleştirdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir