• DOLAR 32.319
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.957
  • ...
AB, Akdeniz'e donanma göndermeyi planlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin, BM tarafından Libya'ya uygulanan silah ambargosunu denetlemek ve düzensiz mültecileri engellemek amacıyla Akdeniz'de yeni bir deniz kuvveti oluşturma konusunda prensipte anlaştığını açıkladı.

Yeni deniz gücü, Libya'da savaşan taraflara silah sağlayan ülkelerin yasağa uymalarını sağlamak için denizde ve havada uydulardan da yararlanarak faaliyet gösterecek.

Bu karar, 2015 yılında başlatılan ve Akdeniz'de düzensiz göçü engellemeyi amaçlayan Sophia misyonunun da sona erdirilmesi anlamına geliyor.

Borrel, bu yeni deniz gücünün sadece Libya'ya silah gönderilmesi konusunda önemli bir rota olan Afrika'nın doğu sahillerini denetleyeceğini söyledi.

Bu deniz gücü, silah ambargosunun uygulanması konusuna yoğunlaşacak ayrıca organizeli insan kaçakçılığı, Libya Sahil Koruma Kuvvetlerinin eğitilmesi gibi faaliyetleri de ek olarak yürütecek.

Borrell, "Gerçekten daha önce imkânsız olduğunu düşündüğüm bir konuda anlaşmayı başardık. Siyasi iradenin olduğu yerde hiçbir şey imkânsız değildir." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir