• DOLAR 32.517
  • EURO 34.592
  • ALTIN 2502.16
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Çalışmaları devam eden, sığır gibi hayvanlara yönelik yeni tip kulak küpesinin fikir babası Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kulak küpesi şu; her hayvanın kulağına bir tane cep telefonu asacağız. İçinde komple cep telefonu altyapısı olan bir küpe" dedi.

YENİ TİP KULAK KÜPESİNİN PİLİ 5 SENE DAYANACAK

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) yaklaşık 200 çiftliğinde bu cihazın denendiğini belirten Bakan Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde 20 bin hayvan için ikinci pilot uygulamaya geçtiklerini söyledi.

İkinci pilot uygulamanın da başarılı olması durumunda 18 milyon hayvana bunu taşıyacaklarını kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu;

''Büyükbaş hayvanlara küpe fikri aslında bizim, hayvan sağlığını daha iyi tespit etmemiz için, hayvanlardaki döl verimini artırmak için tamamen teknolojik olarak kullanılacak. Pili 5 sene dayanan bir GSM telefonun büyükbaş hayvanlarımızın kulağına asılması gibi bir model. 2 – 3 günde bir uyanıp, şu koordinattayım, vücut ısım bu, hastalığım var yok gibi bazı bildirimlerde bulunacak. Veterinere SMS atacak.''

 Hayvan hareketlerini takip etmek ve daha iyi bir planlama için bu küpe modelinin oldukça önemli bir proje olduğuna değinen Bakan Pakdemirli, ''Trakya ari bir bölge mesela. Ama Trakya'ya Van'dan bir hayvan giriyorsa haberimiz olacak. Şap veya diğer hastalıklar. Türk mühendislerince yapılan, orijinal fikri bana ait bir proje" diye konuştu.