• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yeni Turizm Kaynakları Geliştirme Komitesi’nce 15 Şubat Cumartesi günü, “Turizm Sektörü Üyeleri ile İstişare Toplantısı ve Turizmde Yeni Trendler Çalıştayı” programı düzenlendi. Programın ilk bölümünün açılış konuşmasını Yeni Turizm Kaynaklarını Geliştirme Komitesi Başkanı Muhammet Ali Özeken gerçekleştirdi. Özeken, “Zaten güçlü olduğumuz deniz-kum-güneş turizminin yanında, ülkemizin sahip olduğu diğer zengin turizm kaynakları üzerinde de çalışıyoruz. Bu nedenle komitemizin ismini Yeni Turizm Kaynakları Geliştirme Komitesi olarak belirledik. Yani zengin kaynaklara ve potansiyele sahip olduğumuz ama henüz yeteri kadar verimli değerlendiremediğimiz termalden sağlığa, helal turizmden doğa ve macera turizmine, kongre turizmine kadar yeni turizm kaynaklarımız üzerine de çalışıyoruz.” dedi.

HELAL TURİZM SADECE TİCARİ VE EKONOMİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMEMELİ

Özeken’in ardından konuşan Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, helal turizm konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Helal Turizm kavramının sadece ticari ve ekonomik açıdan değerlendirilmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Soylu, bu konuya vebal ve sorumluluk hissiyatıyla yaklaşılması gerektiğini vurguladı. Bu konuda şu an için Gayri Müslimlerin helal sertifika ve belge konusunda öncülük yaptığına dikkat çeken Soylu, Helal Akreditasyon Kurumu olarak bu konuda öne çıkmayı ve kuralları koyan bir kurum olmayı hedeflediklerini dile getirdi. 40 Müslüman ülkenin uzlaşmasıyla Helal gıda standartları oluşturduklarına değinen Soylu, denetim ve akreditasyon konusundaki eksikliklerimizin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

EHİL İNSANLAR YETİŞTİRİLMELİ

Panelde konuşan HURSAD Başkanı Diyaeedin Şahin ise Umre ve Hac organizasyonları düzenleme kriteleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.  Hac ve Umre organizasyonlarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için TÜRSAB çatısı altında ehil insanların yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, Hac ve Umre turlarında hiçbir acentenin ekonomik kayba uğramaması, Hac yapacak kişinin güvenliği ve acentelerin itibarının yükseltilmesi adına düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“MÜSLÜMAN DOSTU TURİZM”

IHATO Başkanı Yusuf Gerçeker de helal turizm ve Türkiye’nin potansiyeline ilişkin bilgilendirme yaptı. Helal Turizm kavramını İslam dininin emir ve yasaklarına uygun bir turizm faaliyeti olarak nitelendiren Gerçeker, İnanç Turizmi ile Helal Turizm’in karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Helal Turizm’in konsept bir turizm uygulaması olduğunu belirten Gerçeker, kayak turizmi, deniz turizmi ve gastroturizm gibi bütün turizm çeşitlerinde bu konseptin uygulanabileceğini kaydetti. Helal Turizm kavramının Türkiye’de yerleşmesi adına bakanlık ve Helal Akreditasyon Kurumu ile ortaklaşa hareket ettiklerini belirten Gerçeker, bu konsepti “Müslüman Dostu Turizm” başlığı altında kurumsallaştırmaya çalıştıklarını belirtti.