• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Türkiye-Suriye savaşında Rusya’nın rolü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Rusya büyük hatalar yapmaya başladı. Türkiye bugüne kadar Rusya’nın davranışlarına göz yumdu diyebiliriz. Fakat, Rusya’nın hamleleri artık yutulur gibi değil. Her defasında Astana ve Soçi mutabakatlarına sadık kalınmalı diyen Rusya’nın kendisi tüm mutabakatları yok hükmüne soktu. Rusya, Türkiye’nin Arabistan ve BAE ile bozulan ilişkilerini bir fırsat bilerek durumunu kendi lehine çevirmeye çalıştı. Ancak, Arabistan ve BAE, Rusya’nın umduğu gibi hamlelerini yapamadı. Çünkü, Ortadoğu’da bu iki Arap ülkesi için hala ABD’nin dediği geçerli. Suriye Arap ülkesi olabilir fakat, rejim Arap olmasına rağmen daha çok İran’a yakın bir statükoya sahip. Türkiye’nin önünü kesmek istese bile, Arabistan ve BAE, İran nedeniyle Suriye rejimine destek vermez. Çünkü, ABD buna izin vermemektedir. Ayrıca, işgalci israil’in güvenliği de aynı zamanda bu sorunun içinde yer almaktadır. Dolayısıyla, Türkiye’ye zarar vereyim derken, kendilerine daha büyük bir zarar vermek istemiyorlar.

Rusya, Ortadoğu’da yeni bir siyasi manevra yapayım derken işi iyice batırmaya başladı. Şu anda güvenirliğini tamamen yitirmektedir. Dolayısıyla, Ortadoğu macerasını daha başlamadan Suriye’de tamamen yitirebilir. Rusya’nın şu anda Ortadoğu’da Türkiye’nin dışında güvenilir bir ortağı yoktur. Türkiye’yi de İdlip sorunuyla kaybetmeye başlamıştır. Putin’in Ortadoğu danışmanları bilerek ya da bilmeyerek durumu bu hale getirmiştir. Ayrıca, Batı’dan bir şekilde Türkiye’yi koparmayı başaran Rusya, Türkiye’yi yeniden Batı’ya kaptırmaya başladı. Türkiye defalarca geri adım atmayacağını belirterek, Rusya’yı Astana ve Soçi mutabakatlarına uymaya ve rejim güçlerini geri çekmeye çağırıyor. Rusya, rejim güçlerini ben kontrol edemiyorum dese bile, Ortadoğu’da varlığını devam ettirmek istiyorsa eğer, bundan sonra kontrol etmek zorunda kalacaktır. Çünkü Türkiye, Suriye sınırına sevk ettiği askeri araçlarını bir blöf olarak sevketmediğini açıkça vurgulamıştır. Peş-peşe düşürülen rejime ait helikopterleri işin çok ciddi ele alındığını göstermektedir. Rusya yine bir şey yapmazsa, yani rejim askerlerini geri çekmez ise rejimin uçakları da peş-peşe düşerse şaşırmamalı.

Türkiye’nin, Suriye rejimine ciddi ders vermeye hazırlandığı artık çok net görünmekte. Rejim tarafından gerçekleştirilecek bir provokasyonu daha Türkiye kaldıramaz. Türkiye büyük saldırıya geçerse, Rusya buna müdahale edemez. Çünkü, müdahale ettiği an Ortadoğu’daki tek ortağını yitirecektir. Türkiye ile ilişkilerini yitirdiği zaman Rusya terk edilmiş gemi gibi Ortadoğu çöllerinde mahkum kalacaktır. Şu anda Rusya’nın sivillere yönelik bombardımanlarına göz yuman Batı, Rusya’yı Ortadoğu’ya geldiğine pişman olacak duruma getirecektir. Batı zaten Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin bozulmasını bekliyordu. O güne sadece bir gün kaldı diyebiliriz. Türkiye, Rusya’nın adımını bekliyor. Türkiye’nin verdiği ültimatom diyebileceğimiz zaman hızla tükeniyor. Bu, Rusya’nın Ortadoğu macerasının akıbetini de belirleyecektir. Artık domateslerle tehdit etme zamanı geride kalmıştır. Söz konusu ekonomi değil, Türkiye’nin güvenliği ve geleceğidir. Rusya bölgede ve dünyada ciddi siyasi oyuncu durumuna gelen Türkiye’yi mi seçecek, yoksa param parça olmuş yeniden yapılanması yıllar alacak olan, hiç dostu kalmamış Suriye rejimini mi tercih edecek? Yakında göreceğiz. Şimdilik askeri ve siyasi diplomasi yürütülüyor.    

Bu haberler de ilginizi çekebilir